Коронавируса COVID-19 е пандемия

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че сега епидемията от коронавирус вече е пандемия, пише “Гардиън”.

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус съобщи на брифинг, че има повече от 118 000 случая в 114 държави, 4291 души са изгубили живота си.

По думите му ситуацията може да се опише като пандемия.

Световната здравна организация непрестанно оценява тази епидемия и ние сме дълбоко обезпокоени от тревожните нива на разпространение и тежест и от тревожните нива на бездействие, подчерта генералният секретар.

“Ние следователно достигнахме до оценката, че COVID19 може да се определи като пандемия”, обяви той.

Пандемия не е дума, която се използва лекомислено или небрежно. Това е дума, която, ако се злоупотребява, може да причини необоснован страх или неоправдано приемане, че борбата е приключила, което води до ненужно страдание и смърт, продължи генералният секретар.

Описването на ситуацията като пандемия не променя оценката на СЗО за заплахата, която представлява този коронавирус. Не променя това, което СЗО прави и не променя това, което държавите трябва да направят, подчерта той.

Тедрос смята, че това е криза, която засяга всеки сектор.

Това е работа на всеки, категоричен е той и добави, че не се разкрива цялата история от някои държави.

Всички държави все още могат да променят посоката на тази пандемия. Бързи действия могат да предотвратят по-голямо разпространение на вируса, смята генералният секретар.

По думите му някои държави се борят с липса на възможности, но други показват липса на решимост.

Тедрос Аданом Гебрейесус призова държавите да “подготвят” болниците и да предоставят защитно облекло на здравните работници.

По последни данни на Университет “Джон Хопкинс” повече от 119 000 души в над 100 държави са носители на коронавируса. Над 4200 души са починали, а 65 000 са се възстановили.

Пандемия е разпространение на ново заболяване в световен мащаб. През 2009 г. СЗО обяви пандемия във връзка със свинския грип (H1N1), който отне живота на стотици хиляди хора.

Можете да следите случаите на коронавирус по света на инфографиките на Университет “Джон Хопкинс”.

Връзка към приложението: ТУК.

Източник: news.bg

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *