Колко пъти се прави фетална морфология?

Колко пъти се прави фетална морфология?

Фетална морфология е ултразвуков тест който се използва за да провери размерите и частите на тялото на вашето бебе по време на бременността. Този тест се прави по предложение на доктора Ви, но решението в крайна сметка е ваше дали да се подложите на него. Морфологията помага на лекаря да установи потенциални аномалии при бебето.

Ултразвуковете са регулярна част от грижите за повечето бременни жени и също така предоставят на бъдещите родители първите картинки от малкото бебе. Въпреки че тези снимки са много важни сувенири за родителите, повечето жени имат нужда от няколко скрининга, а специалистите твърдо казват, че трябва да се прави фетална морфология само тогава когато има медицинска причина за това, а не когато решите.

От колко ултразвука имам нужда?
Повечето здрави жени имат нужда от 2 ултразвуковискрининга по време на бременност. Първият е идеално през първия триместър за да се потвърди бременността, а вторият около 20 седмица на бременността за да се потвърди доброто състояние на плода и евентуално да се разбере пола на бебето, ако родителите желаят да го научат.

Лекарите казват, че ако възникнат някакви проблеми по време на тези основни тестове, вероятно е да се изисква направата на още скрининги. Също така, ако майките имат някакви здравословни проблеми като диабет, може да се наложат допълнителни ултразвукове.

Други ситуации които могат да наложат още тестове са недостатъчен растеж на бебето. Ако по време на бременност сте се разболели от грип или ковид, е доста препоръчително да си направите допълнителен скрининг след това защото може да има промени в тялото ви. Има ситуации, в които бебе е с бърз растеж, но майката се разболява от ковид и след това при скрининг се забелязва, че бебето е с изостанал растеж. При най-малките съмнения се обърнете към вашия лекар.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *