Колко бърза е 5G мрежата в България?

Колко бърза е 5G мрежата в България?

Скоростите на мобилен Интернет в България вече могат да са по-високи и от домашен Интернет. Покритието е следващото предизвикателство пред операторите.

И трите мобилни оператора вече предоставят 5G и активно рекламират своите мобилни мрежи. Теленор твърдят, че тяхната мрежа е „най-добрата мрежа“ (не конкретно 5G мрежата). Виваком казват, че разполагат с „най-голямата 5G мрежа“ в България. А1, че имат „най-бързата 5G мрежа“ в България.

Какво обаче е нужно на потребителите за да получат достъп до тези мрежи?

1. Трябва да имате мобилен апарат, който да поддържа този тип връзка.

2. Трябва да имате тарифен план, който предоставя такава връзка.

Без тези два елемента достъпът не е възможен.

Българските телекоми вече предлагат на своите потребители абонаментни планове с достъп до 5G мрежата. Плановете са както с неограничен достъп така и с ограничен (с ограничаване на максималната скорост след достигане на определен лимит), според предпочитанията и нуждите на потребителите. Опитът ни показва, че е добре планът да бъде с неограничени MB, понеже големите скорости консумират и повече данни и те свършват изключително бързо. Когато изберете план с неограничени данни няма да имате този проблем.

Плановете с неограничен достъп в трите големи телекома на територията на страната почти нямат съществени разлики в предлаганите услуги и цени. Към октомври 2021 условията са следните.

А1 – операторът предлага 4 варианта на неограничени планове с първоначални (промоционални) месечни такси от 35,99, 39,99, 45,99 или 61,99 лева. В офертите за четирите плана не се различават в скоростта на 5G достъп, а варират според международните минути към ЕС, мегабайтите в роуминг в ЕС, броя на услугите Select.

Vivacom – Телекомът предлага 2 неограничени плана с първоначални (промоционални) месечни такси от – от 34,99 и 43,99 лева. В офертите няма разлика в скоростта на 5G достъп, а цените варират според минутите към ЕС, безплатните MB в роуминг в ЕС.

Telenor – Наличните неограничени планове са 3 с първоначални (промоционални) месечни такси от 36,99, 44,99 и 54,99 лева. Обърнете внимание, че в офертите са посочени и разлики в скоростта на 5G достъп, Роуминг MB в зоната на ЕС, минути за международни разговори към зона ЕС, национални и роуминг SMS в зона ЕС, броя на дигиталните услуги по избор за 24 месеца и онлайн защита.

Резултатите от теста

За да сравним настоящото развитие на мрежите на българските мобилни оператори извършихме контролно измерване на скоростите на изтегляне и качване на данни в общо 27 точки в 9 български града. Важно е да подчертаем, че тези резултати не могат напълно да разкрият обективното състояние, но ясно открояват тенденция в постиганите скорости понастоящем, тъй като се отчитат съществени разлики в резултатите. Добрата новина е, че при всичките 27 локации в 9 града установихме покритие на 5G и при трите оператора.

По отношение на скоростта на изтегляне при А1 отчитаме средно 759 Mbps, при Telenor – 457 Mbps, а при Vivacom – 340 Mbps. Скоростите на качване на данни са съответно 69 Mbps при А1, 63 Mbps за Telenor и 50 Mbps в мрежата на Vivacom. Вярваме, че колкото и да увеличаваме точките на измерване средните резултати няма да се променят драстично, така че можем да заключим, че към момента А1 постига най-високи средни скорости, а Vivacom – най-ниски.

Източник: Асоциация “Активни потребители

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *