COVID-19 Нови пазар страната

Кои са по-характерните симптоми за Делта варианта на коронавируса?

Делта вариантът се предава два пъти по-лесно в сравнение с оригиналния, изолиран в Китай. В никакъв случай не бива да има подценяване особено в страните, в които няма достатъчно ваксинирани. Според експертите този вариант (индийският,бел. Ред.) е напълно възможно да промени хода на пандемията. Това коментира вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

Тя обясни, че не е лесно секвенирането генома на вирусите. Най-разпространен Делта вариантът е във Великобритания. Според някои експерти клиничната картина може да е по-сериозна.

Факт е, че в някои области във Великобритания леко почва да се покачва броят на хоспитализиращите“, посочи тя пред бТВ.

Проф. Александрова каза, че ваксините са единственото, което може да ни помогне. По думите й затварянето на държавите все пак допуска навлизането на различни варианти.

Вирусологът обясни, че при две дози ваксина защитата е по-голяма и срещу Делта варианта.

Възпаленото гърло, хремата и главоболието са по-характерни за Делта варианта, но не експертите все още проучват. Добре познатият ни симптом – загуба на вкус и обоняние, сега са отстъпили.

Проф. Александрова бе категорична, че освен повишената лична и обществена хигиена, хората трябва да си остават вкъщи, когато усетят неразположение.

Предполага се, че Делта вариантът засяга по-младите.

Проф. Александрова обърна внимание, че пандемията е довела до това да се намали броят на хората, които търсят медицинска грижа или избягват хоспитализацията. Тя съобщи за тревожни данни за по-малкото диагностицирани случаи на рак на гърдата, просто защото жените са отложили прегледите си.

Източник: novini.bg

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.