КОГАТО ОТ ВИК ЗАПОЧНАТ ДА НИ УЧАТ НА ЖУРНАЛИСТИКА, ВМЕСТО ДА ОБЯСНЯТ ЗАЩО КРИЯТ ЗА НОВИЯ ЗАЕМ

Платеният говорител на ВиК–Шумен Камен Андонов, който съвсем неслучайно е и пиар на местната структура на ГЕРБ, разпрати гневно писмо – „право на отговор“ по повод информацията за изтегления нов заем от водния монополист. Не става ясно от кого е сътворен отговорът – дали от самия Андонов или от шефа на ВиК, но в него ни учат на журналистика, вместо да обяснят защо водното дружество крие от обществеността факта за изтегления кредит в размер на 2,5 милиона лева.

Във ВиК, представете си, били засегнати, че не сме ги потърсили, преди да публикуваме информацията. И разсърденият автор от водния монополист разсъждава на тема що е то журналистика. И съвсем в стила на партийната пропаганда от времето на комунизма обявява за враг всеки, който противоречи на „правата линия“ на ВиК. В случая – който е публикувал информация за изтегления от дружеството нов кредит.

Нямам намерение да влизам в обяснителен режим нито с платени говорители, нито с монополисти. Но държа да отбележа няколко факта. Информационният сайт Радиан.бг, за разлика от други издания, НЕ получава пари нито от ВиК – Шумен, нито от управляващата партия ГЕРБ. Затова сме свободни да публикуваме всяка достоверна информация, която смятаме, че е важна за обществото. И платените говорители на ВиК и на ГЕРБ не могат да ни разпореждат какво да пишем или да премълчаваме, както се прави с други медии. На този фон е най-малкото странно някой да ни обвинява в „спонсорирана“ журналистика.

Иначе елементарната журналистическа етика изисква да проверим дали информацията за кредита е вярна. Което сме и направили, и сме получили безспорни доказателства от принципала на ВиК – регионалното министерство. След като разполагаме с потвърждение от МРРБ, не смятам, че трябва да искаме разрешението и на ВиК – Шумен, за да оповестим факта за изтегления нов заем.

А въпросите, които искахме да зададем, са ясно формулирани в публикацията. След като никой не оспорва факта, че ВиК – Шумен е поискало и е получило нов заем от 2,5 милиона лева, основният въпрос е ЗАЩО водното дружество мълчеше и криеше този факт от гражданите, които ще бъдат натоварени с изплащането на кредита? На този въпрос все още нямаме отговор.

Иначе, като спестим от отговора партийната пропаганда в стил 56-та, ето какво обясняват от ВиК за изтегления кредит, цитираме:

1. Подобен кредит е необходим, за да бъдат разсрочени задължения в размер на 2,5 млн. лв. към доставчика на еленергия, натрупани отпреди 2016 г. Ако този кредит не беше осъществен, това щеше да доведе до фактическото прекратяване на дейността на В и К оператора, защото помпените станции, които доставят водата на Шумен щяха да спрат, поради спиране на еленергията.

2. Този кредит не оказва и няма да окаже влияние върху цената на водата, тъй като в ценообразуващите параметри вече е включена и цената на еленергията.

3.Този кредит е за срок от три години и е целеви за погасяване на задължения към доставчика на еленергия. Това позволява на Дружеството не за 7 месеца, а за 36 месеца да разсрочи задълженията си, което ще допринесе за по-добро функциониране. До момента Дружеството търпи щети в рамките на законовата лихва от 10 % върху просрочените задължения, а ползвайки кредита, разходите се намаляват наполовина.

4. В и К операторът е търговско дружество с принципал Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Обявленията за кредита и поканите към банките се публикуват от МРРБ на техния сайт“.

Нито дума по въпроса ЗАЩО никой не обясни на гражданите за изтегления кредит. За сметка на това от ВиК разсъждават, че подобни публикации „имали за цел да нагнетяват и поддържат до крайна степен обществената раздразнителност по темата за водата“. И страдат за „докараните до истерия хиляди жители на Шуменска област, които са лишени от възможността да бъде проведен нормален и водещ до резултати диалог по темата за водата, без този диалог да се превърне в отблъскваща махленска разправия изпълнена с обвинения, обиди, надвиквания, заплахи, закани и какво ли още не, целенасочено подклаждана вече месеци наред от подобни статии“, край на цитата.

Явно ВиК – Шумен и неговият пиар пренебрегват един дребен факт – че засегнатата страна в нашите отношения с ВиК не е водният монополист, а сме ние, гражданите на Шумен, които плащаме цялата сметка – и за водата, и за загубите, и за кредитите, и за заплатите, включително и тази на говорителя. Затова нека от дружеството по-малко да ни учат на журналистика и повече да отговарят на въпросите на шуменци.

Дияна Желязкова

Източник: radian.bg
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *