Кметовете на Шумен, Велики Преслав, Нови пазар, Каолиново и Смядово приеха бизнес плана на ВиК – Шумен за увеличение в цената на водата с 23 процента. Против гласуваха от общините Върбица, Никола Козлево и Каспичан.

Бизнес планът за развитие на ВиК – Шумен за периода 2017 – 2021 година беше приет на днешното извънредно заседание на Асоциацията по ВиК.

В документа е заложено увеличение в цената на водата с 23%.

За” плана се обявиха представителите на държавата и на общините Шумен, Велики Преслав, Нови пазар, Каолиново и Смядово.

Против гласуваха от общините Върбица, Никола Козлево и Каспичан, които се аргументираха с лошото качество на водата и не доброто социално положение на населението.

От събранието отсъстваше единствено представителят на община Хитрино, а представителят на Венец не участва в гласуването, тъй като закъсня.

Община Шумен, в лицето на кмета Любомир Христов, настояха ВиК – операторът да подготви документацията за участие в проекти за чисти води и да я подаде при откриване на процедурата.

Дружеството трябва да работи за привличане на инвестиции за пречиствателна станция за питейни води, довеждащ водопровод и санитарно-охранителна зона. “Ще помоля Комисията за енергийно и водно регулиране в най-кратки срокове за постави бизнес плана на ВиК – Шумен на обществено обсъждане, така че с готовността на прединвестиционните проучвания в края на септември да може да се кандидатства за финансиране”, коментира областният управител на Шуменска област Стефан Желев.

В края на юни, при гостуването на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова в Шумен, стана ясно, че ако няма обжалвания, строителството на пречиствателната станция за питейни води може да започне през есента на 2018 година.

Източник: Радио Шумен
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *