Килийното училище – крачка в миналото, съхранено за бъдещето! (видео)

Дни преди празника на славянската писменост, на българската просвета и култура – 24 май се връщаме в миналото, без което бъдещето е немислимо.

Наш домакин е уредника на археологическата музейна сбирка и Килийното училище, Светослав Георгиев. В кратко видео, той ще ни запознае с историята на това свято място, както и усилията вложени с труд и сърце за да съхранят тази светиня за нас и нашите наследници.

Килийното училище в Нови пазар е открито през 1840 г. по родолюбивата инициатива на местните първенци Петко Курооглу, Вълчо Марковчелъ и Мирчо Радооглу. Приютено е в дома на Илия Вълчев Талимата, който е негов основател и пръв учител.

Днес сградата, съхранила автентичната си архитектура и примамваща с тишината на китния възрожденски двор, е къща музей, чиято експозиция потапя в бита и въжделенията на възрожденския българин.

Училището, реставрирано през 1983-та по повод честването на 100-годишнината от обявяването на Нови пазар за град през 1883 г., днес е паметник на културата от местно значение.

През 2019 година е извършен ремонт на покрива и зиданата ограда на имота. Подменена е дървената конструкция, положена е 120 кв. метра дъсчена обшивка и покривно покритие от керамични цигли, като е съблюдавано да се запази стила на „Килийното училище“. Извършено е боядисване на вътрешни стени на всички помещения. Извършен е ремонт и на задната ограда, като е изпълнена 247 кв.м. мазилка и 72 м. препокриване с цигли, а в северната част на имота 2/3 от оградата е изградена отново. Извършено е цялостно почистване на двора и подрязване и косене на наличната растителност. Общата стойност на извършените строително-ремонтни дейности е 46200лв.

 

Какво са направили, за да запазят това богатство? За труда и подкрепата от страна на Общинското ръководство, вижте във видеото на ТВ програма „Часът на Нови пазар“.

Facebook коментари
Твоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *