КЗК обвини ЕВН, ЧЕЗ и Енерго-Про в злоупотреба с господстващо положение

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обвини в злоупотреба с господстващо положение разпределителните (операторите на мрежи) и снабдителните (доставчиците на електроенергия) предприятия на ЕВН, ЧЕЗ и Енерго-Про.

КЗК е установила, че във всяка от икономическите групи предприятията използват обща стратегия и практики, дискриминиращи независимите търговци. По този начин ограничават търговията с електрическа енергия по свободно договорени цени.
Като обменят помежду си съществена информация за клиенти, които преминават от регулирани към свободно договорени цени и забавят издаването на необходимите документи, дружествата възпрепятстват процеса на смяна на крайния снабдител с друг доставчик.

Дружествата разполагат с 30 дни, за представяне на възражения.

ЕП настоява за по-дълготрайни и по-лесни за ремонт стоки

Едва ли има човек, който да не смята, че в миналото стоките са били по-здрави и по дълготрайни, но в последните десетилетия жизненият им цикъл става все по-кратък, а това се дължи в най-голяма степен на т.нар. „програмирано остаряване“. Чрез него производителите се опитват да поддържат високо търсене на продуктите и повече приходи, но това изтощава ресурсите на планетата.

Европейският парламент призова Европейската комисия, държавите членки и производителите да предприемат мерки, с които да гарантират на потребителите достъп до висококачествени и подлежащи на поправка и модернизиране продукти.

Ето и основните насоки:

формулиране на критерии за минимална устойчивост за всяка категория продукти още при проектирането им;

в случай, че ремонтът на продукт е по-дълъг от един месец – да се удължи гаранцията му с времето, необходимо за извършване на поправката;

да се създадат подходящи стимули за насърчаване на производство на устойчиви и подлежащи на поправка продукти, да стимулират ремонтните дейности и продажбите на стоки втора употреба; това ще осигури повече работни места и ще намали отпадъците;

резервни части, които са необходими за правилното и безопасно функциониране на стоките, трябва да се предоставят на цена, която е съизмерима с естеството и продължителността на живот на продукта;

въвеждане на европейски етикет на доброволна основа, който да обхваща, по-специално: дълготрайност, екопроектиране, възможности за подобряване в съответствие с техническия прогрес и възможности за поправка.

Знаете ли, че?

Според проучване на Евробарометър, 77% от потребителите в ЕС предпочитат да поправят повредените стоки, вместо да купуват нови. Въпреки това на потребителите им се е наложило да заменят продуктите.
Над 30 хиляди “спинери” не са допуснати до пазара

Източник: Асоциация “Активни потребители”
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *