КЕВР: Няма да допуснем рязък скок на цените на тока

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) няма да допусне рязко повишаване на цените на тока.
Това заявиха от комисията на извънреден брифинг, предаде bTV.

Трите електроразпределителни дружества у нас – ЧЕЗ, И Ви Ен (EVN) и „Електроразпределение Север”, обявиха, че искат нови цени на тока.

„Едновременно с това, че поради продажбата на ЧЕЗ цената рязко ще се повиши… това са спекулации, ако някой иска да реализира политически проекти чрез цената на ЧЕЗ, няма как да се случи това. Нито кредитите, нито лихвите са ценообразуващи”, коментира председателят на КЕВР Иван Иванов.КЕВР.

Няма да допуснем рязко повишаване цената на тока, допълни той.

За това, че хората чрез сметките си ще платят кредита на “Инерком” предупреди вчера Румен Овчаров. Според него новият собственик трябва да вади на година около 50 млн. лв. само за лихвите по сделката. Това означавало токът да поскъпне с около 10%.

По-рано днес от ЧЕЗ обявиха, че ще представят на КЕВР предложението си за новите цени на тока за следващия регулаторен период. Това ще стане в рамките на законовия срок 31 март.

В заявлението си „ЧЕЗ Разпределение България“ АД ще отрази реално достигнатото ниво на технологичния разход за 2017 г. в размер на 10,35%, реалните разходи за балансиране, както и планираните брутни инвестиции за целия пети регулаторен период в размер над 278 млн. лв.

Източник: dnes.dir
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *