КАТ с поредна операции по пътищата в Шуменско

Полицейски операции по осигуряване на безопасност на движението и за недопускане на нерегламентиран превоз на пътници започват в Шуменско

Служители на сектор „Пътна полиция“ и униформени от полицейските управления на територията на ОДМВР- Шумен започват засилени проверки по пътищата в региона от днес.

Целта на проверките е да се осигури безопасност на движението, нормални пътни условия и пропускателна способност. Засилен ще бъде контролът над водачите да не управляват след употреба на алкохол и/или наркотични вещества.

Ще се следи дали са правоспособни, ползват ли обезопасителни колани и дали управляват технически изправни моторни превозни средства. При проверките ще се обръща внимание за наличие на задължително сключена застраховка „Гражданска отговорност“, дали водачите имат електронни фишове, които не са им връчени и незаплатени в срок. Ще се следи и дали водачите на мотоциклети ползват обезопасителни каски, поставени ли са им регистрационните табели на определените от производителите места, и дали не са деформирани или с нечетливи букви и цифри.

Провежда се и специализирана полицейска операция за контрол на нерегламентиран превоз на пътници – обществен и таксиметров. Проверява се дали водачите притежават лицензи за извършване на съответния превоз. Униформените служители следят за спазване на скоростните режими. Водачите на товарни автомобили и автобуси ще бъдат проверявани за употреба на алкохол или упойващи вещества, като особено внимание ще бъде обърнато на пътната мрежа около малките населени места.

Осъществява се контрол на водачите – дали управляват технически неизправни товарни МПС и притежават ли необходимите документи съгласно ЗДвП, както и документи регламентирани в чл.31 от Наредба № 34 /06.12.1999г. за таксиметров превоз на пътници.

Следи се за превозни средства без лиценз или удостоверение за таксиметрова дейност, използвани за обществен превоз на пътници.

Ако бъдат установени собственици на такива моторни превозни средства или водачи, които извършват нерегламентирана дейност ще бъдат взети съответните мерки съгласно ЗДВП, ЗМВР, Закона за автомобилните превози и НК.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *