Карантината донесе ремонт на 4 детски градини в Нови пазар

Златина Таскова пое ресор хуманитарни дейности като зам.-кмет в Община Нови пазар през април. С нея разговаряме за състоянието на детските градини и спортната инфраструктура, както и културните прояви в общината.

Г-жо Таскова, детските градини в Нови пазар върнаха ли се към нормалния работен процес след няколкоседмичното прекъсване заради Ковид-19?

Всички детски градини на територията на Община Нови пазар, считано от 26 май работят с деца, като решението дали децата да посещават ДГ вземат родителите. Към днешна дата средната посещаемост е 12-14 деца, или това е около 50 % от общия брой.

Взети са всички противоепидемични мерки – родителите се допускат само до входа, медицинските сестри задължително мерят температурата на децата всяка сутрин, персоналът е осигурен с лични предпазни средства, на всеки два часа се извършва дезинфекция на всички помещения, играчки и дворни съоръжения. Използваните препарати за дезинфекция са съгласувани с РЗИ. Обстановката във всички детски градини е нормална и спокойна.

По време на извънредното положение правени ли са ремонти на детски градини?

По време на извънредното положение са извършени ремонтни дейности – изкърпване на олющена мазилка и боядисване в ДГ „Зорница”, ДГ „Пролет”, ДГ „Синчец”, ДГ „Слънчо”. Във всички детски градини са окосени и третирани с препарати против кърлежи и акари тревните площи. Всички дворни съоръжения – пързалки, люлки, катерушки и пясъчници са проверени и подготвени за игрите на открито.

Какво се случва с ремонта на спортната зала? До къде стигна и кога се очаква да приключи?

В момента в Община Нови пазар се изпълнява проект по „Красива България” за Спортната зала, въз основа на сключено споразумение между Общи Нови пазар и Министерството на труда и социалната политика, в което сме поели ангажимент с решение на общински съвет Нови пазар, че от бюджета на община Нови пазар ще бъде осигурено съфинасиране в размер на 51 % от общата стойност, която е 244 898.00 лв., от която СМР 220 408.00 лв. и професионално обучение 9 796.00 лв.

Община Нови пазар, подаде проектно предложение още в началото на месец януари 2020 г. Заложените дейности в него включват основен ремонт на покрив и фасадна реконструкция, с която ще се осигури енергийна ефективност на сградата. Към момента тече успешната реализация на строително – монтажните работи, съгласно сключения договор с избрания изпълнител, след проведена обществена поръчка. Стойността на строително-монтажни работи по този договор, съгласно КСС, е в размер на 178 361.05 лева без вкл. ДДС и 214 033.26 лева с вкл. ДДС. Тази договорена цена е крайна и не подлежи на корекции.

До момента са извършени следните строително – монтажни работи укрепване на покривна конструкция, дървена обшивка по покрив, хидроизолация по покрив. Предстои изпълнение на топлоизолация по фасада. Срокът за изпълнение на този договор е 4 месеца с начална дата 26 май 2020 г.

Възобновява се културния живот. Какво е заложено до края на година в културния календар на Общината?

Културният живот постепенно се възобновява. Проведоха се двата национални конкурса „Танцуващи клавиши” за акордеонисти и „Вълшебни ритми” за гайдари и инструментални камерни състави. До края на годината по културен календар предстоят чествания на Деня на съединението, Деня на независимостта на България, Деня на народните будители.

С културни и спортни мероприятия ще бъдат отбелязани дните на Нови пазар, като кулминацията е на 14 октомври, когато по традиция се провеждат празнична литургия в храма „Св. Петка”, лекоатлетически крос и празничен концерт с гостуващи популярни състави и изпълнители. За седма поредна година в рамките на празничните „Дни на моя град” ще се проведе фестивала на клубовете за народни хора „Автентични ритми”. Също в рамките на празничните „Дни на моя град” Нови пазар ще посрещне гости на своя есенен панаир.

В навечерието на Коледа и Нова година ще бъдат проведени много, станали вече традиционни мероприятия – запалване на коледната елха, детско коледно шоу за децата от подготвителните групи, конкурс за детска рисунка на тема „Коледа и Нова година”, концерти на читалищните състави, новогодишна заря.

На последното заседание на Общинския съвет през месец декември ще бъдат наградени десетте най-добри спортисти на Нови пазар и отличените малки художници, участвали в конкурса за рисунка.

Източник: infoshumen, Деян Герговски

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.