Как 250 000 потребители в един ден станаха „нарушители”

Фалитът на застрахователната компания „Олимпик” разкри огромна несправедливост в задължителното застраховане.

Тази седмица поднесе огромна изненада за над 200 000 добросъвестни потребители, които следвайки закона са сключили задължителната застраховка „Гражданска отговорност” – фалира четвъртата по пазарен дял при автозастраховките в страната компания. Какво следва от това?

Всеки застрахован в „Олимпик” губи валидността на застраховката си до края на нейния период и автоматично става незастрахован.
Ощетените ще трябва да платят за нови застраховки, а вече дадените суми най-вероятно ще бъдат безвъзвратно загубени.
Ако не сключи нова застраховка в друго дружество се превръвща и в закононарушител.
Ако КАТ прилага стриктно закона, в рамките на седмица трябва служебно да дерегистрира автомобилите без валидна застраховка.
Ако водач с невалидна застраховка бъде спрян на пътя, трябва да бъде глобен с 250 лева (за юридическите лица – 2000 лева).
Ако водач с невалидна застраховка претърпи произшествие, няма да има кой да покрие нанесените щети. Много потребители ще трябва да се бръкнат дълбоко за изплакането им.
Съществен е рискът голяма част от вече заведените щети пред застрахователя, да не бъдат покрити.

Нашият коментар

Редно е спешно да се инициират законодателни промени, с които да се обезпечи рискът от фалит на застрахователно дружество (напр. чрез създаването на гаранционен фонд или задължителна застраховка срещу фалит, каквато от години се прилага при туроператорите). Не е справедливо гражданите, които добросъвестно изпълняват законовите си задължения да бъдат наказвани за чужди грешки или безотговорност.

В защита на потребителите

ЕП предложи на ЕК да се въведе общоевропейска система за защита срещу злоупотребите с подправянето на показателите за пробега на автомобилите.

Фактите:

• делът на подправените километражи е между 5 и 12% при препродаваните употребявани автомобили в една държава от ЕС;
• той е между 30 и 50% при продажби през граница;
• общите икономически вреди са за 5,6 – 9,6 млрд. евро.

Икономическата печалба от подправянето на километражите може да бъде значителна предвид ниските цени на необходимото оборудване и изкуственото увеличение на стойността на употребяваните автомобили, се посочва в доклад на ЕС. Той отчита, че пазарът на употребявани автомобили в ЕС е два до три пъти по-голям от пазара на нови превозни средства, като същевременно е на последно място по потребителско доверие.

ЕП дава за пример Холандия и Белгия, въвели национални бази данни за пробега на автомобилите. Двете държави събират данни от показанията на километражите при всяко представяне на автомобила в гараж за поддръжка, ремонт или технически преглед. Това доведе и в двете държави до почти пълно и бързо премахване на измамите, отбелязва ЕП.

Подправянето на данните за пробега е забранено в 26 държави от ЕС, но само в 10 страни съществуват възможности за проверка, а едва шест признават промяната в тези данни за престъпление. ЕП очаква ЕК да вземе мерки, включително с налагането на нови защити за новопроизведените автомобили, до лятото на идната година.

В България се карат едни от най-старите автомобили в ЕС, показват данни на Европейската асоциация на вносителите на автомобили, като около 37% от колите у нас са на възраст над 20 години.

∗ ∗ ∗

Източник: Асоциация “Активни потребители”
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *