Машинно гласуване избори 2021

Как съсипаха изборите? Протоколите са “омазани” на 90%! (видео)

Кошмарни протоколи. С тези думи пред БГНЕС ситуациацията обобщи председателят на 26 РИК Димитър Димитров, който приема изборните книжа от секциите в София-област.

Стана ясно, че сгрешени са 90% от предадените протоколи.

По негови думи работата е “трагична” въпреки обучението на членовете на комисиите и протоколите са “омазани”.

Според него проблемите се дължат заради абсолютното неглижиране от страна на СИК-овете, чиито членове са били обучени и са имали указания как да работят. Димитров прогнозира, че обработването на протоколите ще приключи утре.

По негови думи са били получени множество сигнали по време на изборния ден, които впоследствие са се оказали “кьорфишеци”.

Той обясни, че е имало и големи проблеми с машините, които на места изобщо не са изкарвали разписка. По тази причина избирателят е трябвало да гласува и с хартиена бюлетина, а впоследствие машината е изкарвала и разписка. Докладвано е на ЦИК, за да се реши как ще се процедира с тези протоколи.

От 11 години съм в районна избирателна комисия, по-тежки избори от тези не съм карал, категоричен бе Димитров.

Не толкова крайни в негативните си оценки бяха други участници в изборния процес.

Мария Атанасова от 31 СИК в район “Оборище” обясни, че се чака много и това изморява. Според нея отчитането на вота е било доста сложно. Въпреки това по нейни думи организацията е добра, но предаването се случва бавно.

От своя страна Елена Христова, която напусна залата след 8 часа чакане, също заяви, че е преминало гладко въпреки много грешки и поясни, че не само преференциите са проблем.

Всички обаче бяха единодушни, че няма как да се спазват противоепидемичните мерки.

Вижте още във видеото на news.bg:

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *