Как се произвеждат салфетки?

Как се произвеждат салфетки?

Модерният производствен процес на хартиени салфетки е на 90% автоматизиран. Развитието на технологиите позволява за създаването на огромно количество продукция и способността на малки и средни предприятия да обслужват големи пазари. Разбира се, това е подкрепено от големите първоначални инвестиции, необходими за закупуване на нужното оборудване. Но какво включва производствения процес? На това ще обърнем в тази статия.

За начало е необходима материал, голяма ролка хартия. Тя може да е доста тежка – между 150кг и 500кг, в зависимост от вида и размера на листа. Ролката се поставя в специализирана машина за обработка. Първата стъпка е да се разгъне от машината на тънките листове от което е съставено. Ако салфетките са с цветен печат, той се слага на разгънатия лист от ролката.

След това листа минава през валове, които придават текстура и обем на салфетката. Може да ви направи впечатление, че почти всички марки салфетки на пазара са с различна текстура. Това е поради различните валове, с които са снабдени производствените машини.

Накрая, след като премине през валовете, листовете се изрязват от вертикален нож, част от машината, с предварително зададен размер и се сгъват за да заприличат на салфетките, които изваждаме от пакетите. Модерната апаратура има и автоматичен брояч, който определя на колко броя салфетки да има разделител. Ако в пакетите на определена марка има 40 бройки, то машината ще радели потока от продукция по 40 бройки.

Разбира се, няма как да се измести и човешкия фактор в едно производство. Работници трябва да вземат разделените салфетки и да ги поставят в пликовете, които виждаме в магазина. За финал, тези пакети минават през пакетираща машина и излизат в окончателния си вариант.

Тъй като автоматизацията напредва в производството на салфетки, това вдига и цената за влизане на пазара при новите фирми.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *