Как лесно да създадете нов навик?

Много хора търсят начини да се сбогуват с лошите си навици. Един лош навик може да бъде премахнат по-лесно, като на негово място дойде друг навик, но този път добър. 4 полезни съвета ще ви помогнат да си създадете нов навик по-бързо.

Какво е навикът?
Навик може да наречем придобит модел на поведение, превърнал се в напълно машинално действие. Всеки човек притежава много и различни навици. Всъщност според проучване повече от 40% от действията ни през деня не идват от съзнателно решение от наша страна, те са навици.

Формирането на всеки навик се нуждае задължително от три основи: нещо, което да стартира навика, рутина и награда. Например вашата аларма е „спусъкът“, който ви кара да ставате рано сутрин и да се запътвате към кухнята. Рутината е действието, поведението – истинският навик. Рутината ви кара да включите кафемашината и да приготвите кафе. Самото кафе и удоволствието от това да го пиете пък е наградата, от която се нуждаете, за да започнете деня си.

Колко време е необходимо, за да се създаде нов навик?
Широкоразпространено е мнението, че за създаването на нов навик са необходими 21 дни. Според някои проучвания обаче човек се нуждае от 66 дни, за да изгради навик. Истината е, че продължителността на времето, необходимо за формирането на навик, зависи както от конкретния човек, така и от навика. Някои навици се създават лесно, докато за други се изискват доста усилия.

Ако искате да си създадете навик, дайте си минимум 30 дни. Извършвайте действието всеки ден, защото постоянството и последователността са много важни при създаването на навик.

4 полезни съвета за създаване на навик
Вземете решение. Изяснете си какъв навик точно искате да създадете и какви са причините за това ваше решение. Помислете също за това какви са вашите слабости и какво може да ви помогне в постигането на целта. След като вече сте напълно наясно с желанието си, напишете го на лист и го сложете на достатъчно видно място, за да ви мотивира всеки ден.

Намерете си поддръжници. Ако искате да създадете нов навик с цел да подобрите живота си, със сигурност ще намерите поддръжници сред приятели и членове на семейството. Това са хората, които ще ви подкрепят и окуражават в моментите, в които ви е трудно.

Използвайте силата на визуализацията и мисълта. Колкото повече си се представяте по определен начин, вършейки нещо конкретно, толкова по-лесно ще ви бъде да се придържате към него в реалността. Освен това на подсъзнателно ниво визуализацията и мислите ви помагат да свържете дадено действие с наградата след него. По този начин по-лесно ще превърнете действието в автоматично, тоест в навик.

Мислете за голямата картина. Когато човек иска нещо, той много лесно се разсейва, съсредоточавайки се изцяло в постигането му. Ако изпитва трудности, това може да действа демотивиращо. Ето защо, ако искате да си създадете здравословен навик, мислете за голямата картина. За това по какъв начин ще се промени вашият живот и как това ще ви накара да се почувствате по-удовлетворени.

Например, ако искате да започнете да тренирате редовно, не мислете за това, че ви е трудно и се изморявате много, а за това, че тренировките са нещо чудесно и ще ви направят не само по-здрави и с по-красиво тяло.

Източник: rozali

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *