| посещения | | Архив Обяви Контакти За реклама Изпратете ни новина
Любопитно

Как аварията във Фукушима засегна всеки човек на Земята изясниха учени

Учени от Норвежкия институт за научни изследвания на въздуха проведоха първото глобално изследване на радиационното облъчване, причинено от аварията в японската АЕЦ „Фукушима“ през 2011 година, съобщи NewScientist.

Оказа се, че всеки човек на планетата е получил доза радиация, сравнима с рентгенова снимка на гърдите.

Повече от 80% от радиацията е попаднала в океана и на полюсите, така че населението на Земята е засегнато най-малко. Като цяло всеки жител на планетата е получил радиационна доза от 0.1 mSv (милисиверта). Това е около два радиоактивни изотопа цезий за всеки човек на Земята.

Всеки жител на Япония е получил средно по 0.5 mSv.

Радиация в такива количества не е опасна за здравето на хората. Около 0.1 mSv човешкият организъм получава при флуорография при еднократно облъчване.

Допустимите дози на йонизиращите лъчения за България за едно лице са 1 mSv за година.

Учените отбелязват, че почвата и водата в близост японската атомна централа все още имат повишени нива на радиация. Изследователите също така отбелязват рязък спад в популацията на птици, насекоми, както и някои видове бозайници в близост до Фукушима.

През март 2011 г. в резултат на земетресение и цунами станаха аварии в четири от шестте реактора на централата „Фукушима“. В стената на четвъртия енергоблок след експлозията се образува дупка с площ от 8 квадратни метра. През дупката в атмосферата попадна отработено ядрено гориво.

Източник: offnews.bgОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

Твоят коментар