Какво ще стане, ако интернет спре?

Какво ще стане, ако интернет спре в целия свят? За много хора това би означавал апокалипсис и пълна парализа на обществото.

Да останат офлайн за един уикенд и след това да обсъдят как са се чувствали – това предизвикателство е отправял към студентите си през 2008 г. Джеф Ханкок, който преподавал в Станфордския университет.

През 2009 г. обаче, завръщайки се на работа след едногодишен отпуск, той с изненада открива, че студентите му изпадат в ужас само при мисълта.

“В часа избухна бунт”, разказва той пред Би Би Си, цитиран от в. “Дневник”.

“Те недвусмислено ми заявиха, че заданието е невъзможно и нечестно”, споделя Ханкок.

Мотивите им – че няма да могат да завършат домашните си по друг предмети, че социалният им живот ще пострада, че приятелите и семейството им ще се стреснат.

Ханкок се предава.

Но напълно възможно е интернет да изчезне в дадена държава или в целия свят за известно време. Кибератаки, увреждане на дълбоководните кабели, които пренасят данни от континент до континент, и дори решение на някои правителства може да остави хората офлайн.

Египет направи последното по време на Арабската пролет в опит да затрудни протестиращите, Турция и Иран са вършили подобни неща, за Китай се носят слухове, че също има “червен бутон” за интернет. Американски сенатори са предлагали да се създаде такъв и в САЩ, за да защитава държавата от хакери.

“Икономическите последствия няма да са прекалено страшни”, твърди Скот Борг от United States Cyber Consequences Unit – организация, която анализира до какви последствия могат да доведат кибератаки срещу САЩ.

“Макар някои бизнеси – хотелите, авиолиниите, брокерските фирми – да понасят финансови щети, те не са много големи”, когато става въпрос за спиране на интернет за по-малко от четири дни, казва Борг.

Основното последствие е, че хората просто ще изостанат с работата.

“Те биха вършили същото, каквото и с интернет, но просто с 2-3 дни закъснение. Икономиката може да се справи с авария, която на практика е един по-дълъг уикенд”, сочи той.

В някои случаи липсата на интернет дори увеличава продуктивността. Борг и колегите му установяват, че при липса на мрежи, продължаваща 4 часа или повече, служителите се заемат със задачи, които досега са отлагали.

“На майтап предложихме всяка компания да спира компютрите си за няколко часа всеки месец и да кара служителите си да се заемат с пренебрегваните си задължения”, казва той.

В краткосрочен план пътуванията няма да бъдат тежко засегнати, стига “затъмнението” да не продължи повече от ден-два. Самолетите летят и без интернет, автобусите и колите също не се нуждаят от него.

Психологическите ефекти обаче може да са тежки – хората по целия свят вероятно ще се чувстват изолирани и тревожни.

“По-голямата част от интернет съществува с една цел – да ни позволи да комуникираме един с друг. Свикнали сме да можем да се свържем с всекиго, навсякъде и по всяко време. Неспособността да го правим ще бъде обезпокоителна”, казва Ханкок. .

Борг също признава за този ефект.

“Когато осъзная, че съм забравил смартфона си, се чувствам почти гол. Започвам да си мисля “Знам ли всъщност къде отивам? А ако колата ми се развали? Дали ще убедя някого да ми даде телефона си, за да се обадя за помощ?”, споделя Борг.

Източник: dir.bg
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *