Какво трябва да знаем при покупка на жилище?

В няколко броя ще се опитаме да отговорим на най-важните въпроси, свързани с покупката на жилище, с цел да бъдем максимално полезни за вас.

Един от първите въпроси, които изникват пред нас когато започнем да търсим жилище е дали да ползваме услугите на брокер или не. Като цяло съществува известно недоверие към брокерите и повечето хора искат да избегнат комисионните им. Като купувачи обаче не винаги имаме нужните компетенции и информация за сключването на сигурна сделка.

Важно е, ако се спрете на варианта с брокер да изберете легитимна агенция за недвижими имоти, в която може да се запознаете с професионалния профил и квалификация на брокера. Гарантирането на сигурността на сделката е едно от основните задължения на брокера. Той би трябвало да познава в детайлно историята на имота и на собствеността, както и да направи обективна преценка за постигане на споразумение в полза на клиента си.

Най-често задълженията на брокера включват: предоставяне на информация относно предлаганите на пазара имоти; проучване на предпочитани от вас оферти; проучване на документите за собственост и набавяне на необходимите данни; посредничество при преговорите с потенциалните продавачи, както и подготовка на документите, необходими за продажбата.

Ако все пак решите да се заемете с търсенето сами, трябва да съобразите следното:

  • Трябва поне няколко седмици да направите обстойно преглеждане на пазара на имоти, за да си набавите необходимата информация;
  • Добре е да знаете, че обявените цени често са завишени;
  • За да постигнете желаните условия (намаление на цена, разсрочено плащане и др.) трябва да притежавате добри умения за преговори;
  • Обмислете също възможността за наемане на адвокат, вместо брокер, чието участие да ви помогне за постигане на по-добри условия.
Източник: Асоциация “Активни потребители”
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *