Какво запазихме от прабългарите? (снимки)

За съжаление – почти нищо не сме запазили от прабългарите. Тази тъжна констатация прави реконструкторът Венелин Йорданов. Мъжът е в Плиска, където се провежда седмото поредно издание на събор-фестивал на средновековния бит и култура “Дни на предците”.

Самият Венко е потопен изцяло в прабългарските традиции – от облекло до ежедневие.

Той разказва, че постоянно тренира с различните оръжия.

Тогава всеки уважаващ себе си човек е трябвало да борави с тях, разказва Венко и започва да описва пълното снаражение на един прабългарин – от чантата на кръста, през двата лъка, та чак до рогът за пиене. Всичко – около 40 килограма, които са били пренасяни от всеки прабългарин.

 

Няма нищо излишно – всичко е влизало в употреба – камшик както за животните, така и за война, казва той.

Заниманията изискват много време и постоянство – дори инат, обяснява Венко. Той обаче е намерил баланса и работи на терена на мащабен проект за Исторически парк при село Неофит Рилски.

Усещането да облечеш одеждите от преди 1000 години е страхотно, допълва той.
Удоволствие е да пресъздаваш нещо, което е отдавна загубено и забравено за съжаление, отчита Венко и с плам разказва за достойнствата на отминалите дни и прабългарите.

Това не е само традиция и култура. Има много ценности – уважение към животните и природата – това го няма, а е добре да го има. За съжаление – почти нищо не сме запазили от прабългарите, казва ентусиастът.

Източник: dariknews.bg
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *