Милано

Италия затяга ограниченията, a чешкият президент моли Путин за “Спутник V”

Италианските власти затегнаха действащите в страната ограничения, които бяха въведени поради пандемията на коронавируса. Съответният указ е подписан от италианския министър на здравеопазването Роберто Сперанца, съобщи АНСА.

Затягане на санитарните и епидемиологичните мерки ще има в Ломбардия и Пиемонт, по-специално в градовете Милано и Торино, които се намират в северната част на страната. От понеделник, 1 март, и двата региона ще бъдат маркирани като “оранжеви” в класификацията на рисковите зони. Регионът Марке, разположен в централната част на страната, ще попадне в същата категория. Освен това регионите Молизе и Базиликата (съответно център и юг на страната) ще бъдат определени като “червени” зони.

Сред посочените мерки са затварянето на барове и ресторанти, както и ограниченията за движение на граждани, включително забрана за напускане на градове. В регионите, които са определени като “червени”, училищата ще бъдат прехвърлени към онлайн обучение.

Агенцията отбелязва, че увеличаването на инфекцията с нови щамове на COVID-19 е причина за затягане на антиепидемиологичните мерки в страната. На фона на решението на властите в големите градове има масови събирания на хора по централните площади и улици.

Кметът на Бреша дори беше принуден да въведе забрана за уикенда за масовите събирания по площадите.

Чешкият президент Милош Земан изпрати писмо до руския президент Владимир Путин с молба да предостави на родината му руската ваксина срещу коронавирус “Спутник V”.

Прага

Милош Земан разкри за молбата си пред телевизионния канал CNN Prima.

Той каза, че разчита на ранните доставки на това лекарство.

Ако съм информиран правилно, молбата ми ще бъде уважена“, каза Земан.

Според него ще се изисква сертифициране на “Спутник V”. Политикът отбеляза, че не е задължително да се извършва от Европейската агенция по лекарствата.

За мен сертификат за употреба от Чешкия държавен институт за контрол на лекарствата би бил напълно достатъчен,” мисли Милош Земан.

В навечерието стана известно, че Чешката република затяга антикоронавирусните ограничения.

Русия стана първата държава в света, която регистрира ваксина срещу COVID-19.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *