Истории за Riccardo Fogli

Детство и младост

Човек не може да свикне с трудностите на Фоли. В биографията на звездата имаше място за полугладно следвоенно детство, и упорит труд във фабриката, и криволичещ път към славата. Жителите на Пондетера, където Рикардо започва живота си, нямаха време за музика и изкуство. “За да оцелея, трябваше да работя усилено.”

Предците на Рикардо са отглеждали плодородни тоскански земи. Но положението на селяните през 20 век в определени италиански региони става непоносимо. Мнозина напуснаха домовете си. Градът живееше по-добре. Децата на бивши селяни, включително бъдещата поп звезда, работеха във фабрики от юношество на равни начала с възрастните.

На 14-годишна възраст Фогли вече работи във фабрика за мотоциклети. Той работи усилено. До 16-годишна възраст той е известен като умел и опитен ключар. Приятели предсказаха блестяща кариера на младия мъж във фабриката, а майка му мечтаеше синът й да получи висше образование. Междувременно Рикардо научи основите на свиренето на китара.

Лирическите песни под звуците на струнен инструмент привличаха млад тосканец много повече от тътен от фабрични единици. Рикардо търпеливо спестявал за китара, след което взимал уроци по пеене. В музикалните мечти Фоли не беше сам. Песните на четирима от Ливърпул вече са проникнали в сърцата на младите италианци. Всяка секунда мечтаеше да стане музикант. Но само няколко притежаваха упоритостта, решителността на Фоли.

Отначало Рикардо пя за приятели и роднини. Майката, тъй като по природа е много музикална, подкрепяше начинанията на сина си. Музикалните часове на Фогли обаче се възприемаха от другите като нещо временно, несериозно. Родителите бяха много изненадани, когато Рикардо започна да печели от свиренето на китара.

Рикардо се изяви в места за нощен живот, от които има много на тосканския бряг. После заминава за столицата, където свири в един или друг ансамбъл. Известно време той се изявява като член на Pooh, група, основана в средата на 60-те. Фоли навърши 26 години, когато реши, че следващият път ще извърви един. Сбогува се с приятели и започва солова кариера. Още през 1973 г. излиза албумът на младия италианец, който впоследствие спечели сърцата на милиони фенове с душевен глас и ярка външност.

В началото на 80-те Фоли дава самостоятелни концерти и пише музика. Музикалните зависимости са повлияни от Бийтълс. Но легендарните рок-н-ролери изпълниха изключително авторски песни. Между другото, той ще остане верен на британската група цял живот. Дори след като стана известен музикант, в интервю той с носталгия ще си припомни годините на тийнейджърската Beatlemania.

Майката на Фогъл реагира неспокойно на факта, че синът й става звезда. Въпреки това веднъж тя взе дума с Рикардо: той със сигурност ще получи висше образование. Фоли спази обещанието си. Много години по-късно, ставайки 50-годишен сивокос впечатляващ мъж, чиято снимка беше украсена с кориците на лъскави списания, той получи диплома. Този документ не е свързан с поп арт. Образованието на Фоли е счетоводител.

Музика

Първите пет години минаха в намирането на собствен път. На италианската сцена цари интензивна конкуренция. Първите албуми на Foglia не изпъкват на фона на пъстрата фона на италианската поп музика. В края на 70-те Рикардо става добър, но малко известен изпълнител, чиито изпълнения не са оригинални, а песните не се запомнят. Но Рикардо не спря. Продължи да пее, да трупа умения и опит.

Признанието на европейската общественост не дойде веднага. Първо, беше да завладеем сънародници. Невъзможно е да се преодолее пътят към славата сам, дори и с редки вокални способности. За щастие Рикардо се срещна с Джанкарло Лукарело. Този мъж се изяви като продуцент, в крайна сметка се превърна в негова съмишленост.

Когато талантлив композитор се появи по творческия път на италианския художник, цялата страна разпозна името на Фолия: от Сицилия до Тоскана. Песента към музиката, композирана от него, стана хит. Думите Che ne sai принадлежат на Рикардо Фогли.

Фоли зае мястото си на сцената благодарение на работа и постоянство. Но едва ли би било възможно да спечелите в Сан Ремо без участието на опитен продуцент и талантлив композитор. За първи път в съветската телевизия изпълнението на италиански певец е излъчено през 1981 година. По това време в родината на Фоли той вече се радваше на благоразположението на публиката и дори спечели значим конкурс.

В Сан Ремо изпя Storie Di Tutti I Giorni. Самото пребиваване на сцената на Санремо от начинаещите изпълнители беше възприето като голямо щастие. Фоли спечели и сега всеки италианец знаеше думите на песента му наизуст. Певица отдавна е свързана с известните „Истории за всеки ден“.

Storie Di Tutti I GiorniРазочарованието в живота, чувството за самота, непреодолимата надежда – всичко това присъстваше в трогателните песни на Фола. Те обаче бяха обичани и от онези, които не разбираха и дума на италиански. Албумът „Collection“, който включва Compagnia и други хитове, се продава добре дори в Япония.

Година след триумфалната победа в Сан Ремо, Фогли участва в конкурса за песен на Евровизия. Въпреки любовта на европейските любители на музиката, той зае 11-то място. В средата на 80-те за първи път посети страната, където го чакаха най-отдадените фенове – в СССР.

В Сан Ремо певица също се представи по-късно. За последно през 1990г. Но той успя да спечели едва в началото на 80-те. Освен това той неизменно зае 4-то място.

Личен живот

През 1971 г. Фоли се жени за Виола Валентино, поп певица, с която преди това е записал сингъл. Звездният брак беше изключително траен. Съществува повече от 20 години. Тогава италианският изпълнител живееше в граждански брак с Staffan Brassi.

През 1993 г. се роди син, който според баща си израства мечтател и романтик, но не се интересува от музика. Фоли и Браси се разделиха през 2005 година. Пет години по-късно певеца се омъжи за жена два пъти по-млада. Избраната му беше зрелищна брюнетка Карин. През 2012 г. 65-годишната певеца отново стана баща. Дъщерята беше кръстена Мари.

Riccardo Fogli сега
През 2015 г. Фоли се завърна в Пух. През цялото това време в продължение на повече от четиридесет години певеца поддържа приятелски отношения с членовете на групата. През 2016 г. се проведе турнето Reunion, посветено на петдесетата годишнина на музикалния колектив.

През 2017 г. излиза албум, записан с Роби Факинети. Съвместните изпълнения с Пух приключиха, за което певеца обяви на 31 декември. Тогава Фоли разказа пред репортери за издаването на книгата на мемоарите.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *