Интервю с г-н Радослав Илиев от Нови пазар по повод 6-ти септември – Съединението на България

Г-н Илиев, какъв ден е 6-ти септември?

На 6 –ти септември по традиция цяла България празнува Съединението на Княжество България и Източна Румелия, което се случва през 1885 г. Съединението е подготвено и координирано от Българския таен централен революционен комитет /БТЦРК/. Извършено е след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на румелийската милиция, подкрепен от българския княз Александър І Батенберг. На този ден преди 132 години българският народ е показал сила, воля, дух и сплотеност в името на своето обединение.

Има ли неизвестни факти за българите, въпреки изминалите оттогава вече 132 години?

Естествено, че има любопитни факти, конкретни подробности и имена, за които не се знае много:
– Първият опит за Съединение на Княжество България и Източна Румелия е направен още през 1880 г. Тогава дейци от двете области, сред тях и Стефан Стамболов, съставят Централен комитет в Сливен за тази цел. Международната обстановка изглеждала благоприятна – очаквала се война на Балканите между Османската империя, от една страна, и Гърция и Черна гора от друга. Но война на полуострова не избухнала, а срещу идеята се обявили две от Великите сили – Великобритания и Русия и опитът за съединение пропаднал.
– Захари Стоянов, лидер на Българския таен централен революционен комитет, подготвящ Съединението през 1885 г., смятал да го проведе чрез народни акции. Опирайки се на своя опит от Априлското въстание, той разчитал на действия на чети, които да излязат в Балкана и да обявят Съединението. В крайна сметка били привлечени военните от източно – румелийската милиция и актът на Съединението се реализира, затова и Данаил Николаев се покрива със славата от 6 –и септември.
– Друг малко известен факт е,че Съединението не е съвсем безкръвно, както обикновено се твърди в учебниците. Освен прочутия Райчо Николов, станал известен като Дядо Райчо, който е и най – свидната жертва на този акт, макар и загинал нелепо, не трябва да се забравят и загиналите от Койнарската чета и в Чирпанския инцидент.

Може ли да се приеме, че Съединението е първата крачка към осъществяването на Сан-Стефанския идеал?

Това е безспорен исторически факт. Актът на Съединението, е само част от националното обединение. Това си личи от програмата на БТЦРК, където не само се залага Съединението на Източна Румелия и Княжество България, но и освобождението на Македония. Това е плод на фактора „национално единство”. В акта на Съединението участват българи от Източна Румелия, от Северна България, много македонски и бесарабски българи, представляващи цялата етническа територия на българския народ.

Откъде идва фразата: Съединението прави силата! Кой за първи път я е споменал и защо?

Още през 1880 г. само две години след Освобождението, когато в границите на България е попадала само северната част на страната, в парламента се е разисквало какво да бъде изобразено върху първите сечени монети на новата държава. Споровете били бурни, предложенията много. Целта била ясна, българите нямали никакво намерение да се отказват от национално обединение, въпреки клаузите на несправедливия Берлински договор. Така наред със изображенията на рози, житни класове и лаврови клонки символизиращи различните области, било прието и предложението на Стефан Стамболов – върху монетите да пише „Съединението прави силата”.

Жив ли е още българският дух? Как мислите, г-н Илиев?

Българският дух няма как да се загуби. Самият факт, че българите съществуват с името си повече от хилядолетие, че и до ден днешен съществува държавата България, доказва, че няма как българският дух да се е загубил. Друг е въпросът, че от деня на Съединението до днес духът вече има други измерения. Днес духът на българина е насочен към друго, предвид на реалностите, в които живее, и които не зависят само ото нас. В икономически глобален план и политически световен мащаб, като че ли днес духът е повече насочен към по – материални аспекти, отколкото към духовния идеал и мечта на българите от онова време. Хубаво е, че и до ден днешен девизът „Съединението прави силата” е изписан на Народното събрание, за ни напомня, че то / единението/ ни прави силни, а разделението слаби.

Интервю на Силвия Йорданова

Честит празник, новопазарци!

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *