Ваксина

Имат ли нужда прекаралите заразата от коронавирусна ваксина?

Близо 200 хиляди българи са били заразени с вируса COVID-19 и мнозина може да се питат дали трябва да се имунизират с ваксина срещу коронавируса.

Краткият отговор, който дава Денис Томпсън (Dennis Thompson) ot HealthDay, e “Да”.

Ще бъдат поканени да се наредят на опашка и да получат ваксина“, заяви д-р Уилям Шафнър (William Schaffner), професор по инфекциозни болести в Университетския медицински център „Вандербилт“ в Нешвил, Тенеси, “няма да се случи нищо нежелано, а също така защитата от ваксината всъщност може да стане по-дълготрайна, с по-голяма продължителност от тази, която получавате от естествената инфекция“.

Коронавирусите са известни с това, че предизвикват недостатъчен и непълен имунен отговор, казват специалистите по инфекциозни болести.

Това е една от причините, поради които науката все още не е намерила лекарство за настинка.

При четирите сезонни бета коронавируси, които циркулират и причиняват всички инфекции на горните дихателни пътища, които се срещат в нашата практика, тези хора губят имунитет за месеци до година или две“, отбелязва д-р Грегъри Поланд (Gregory Poland), директор на Изследователската група за ваксините в клиниката Майо в Рочестър. “Ето защо хората отново и отново стават жертва на обикновена настинка“.

Организмът използва относително проста стратегия за борба с коронавирусите на обикновените настинки и изглежда, че тази стратегия не оставя трайни следи в паметта на имунната система, коментира Поланд.

Има вероятност хората, които са имали асимптоматични или леки случаи на COVID-19, да не са изградили траен имунитет. Всъщност на този етап дори не е ясно какъв вид имунитет се изгражда при тежки или животозастрашаващи случаи.

Въпреки че естествената инфекция осигурява защита за известен период от време, донякъде е непредсказуемо колко силна е тази реакция при хората“, обяснява д-р Амеш Адаля (Amesh Adalja), старши учен в Центъра за здравна сигурност към Университета Джонс Хопкинс в Балтимор.

Но при скорошна инфекция с COVID-19 обаче ваксинирането не е толкова належащо.

Вярно е, че онези, които са имали скорошна инфекция – в рамките на 90 дни – трябва да са след тези, които не са имали“, препоръчва Адаля, отбелязвайки препоръките на Консултативния комитет по ваксините към американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Предишните коронавирусни заболявания като SARS (тежък остър респираторен синдром) и MERS (близкоизточен респираторен синдром) изглежда произвеждат имунитет, който продължава по-дълго, но данните са ограничени, тъй като и двата вируса са заразили много по-малко хора от патогена COVID-19.

При тези, които са преболедували, ваксината ще повиши естествения имунитет и ще бъде по-ефективна за предотвратяване на заболявания“, добавя Адаля.

Очаква се клиничните изпитвания както за ваксините Pfizer-BioNTech, така и за Moderna да предоставят по-голяма представа за тяхната полза за заразени пациенти, тъй като участниците продължават да се наблюдават през следващите месеци и години, отбелязва Адаля. Тестовете включват и хора, които вече са били заразени.

Това е активна област на изследване и ваксините ще бъдат анализирани подробно, за да се види как ваксината е повлияла на естествения имунитет, тъй като 10% от тестваните са имали предишна инфекция“, коменмтира Адаля.

Източник: nauka.offnews.bg

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *