Активни потребители

Измами с оферти на пазара на имоти

Асоциация „Активни потребители“ потърси коментар по повод на жалби на потребители от фалшиви оферти на имотния пазар.

Типичен пример е обявата: Агенция X рекламира апартамент под наем в центъра на София, на ул. „Алабин“, ет. 3/6, 58 м2, цена 250 евро. Истината е, че този апартамент се намира в кв. „Иван Вазов“, бул. „Витоша“ 150, бл. 70, ет. 4/7, 82 м2, цена 450 евро. Същият имот вече е отдаден под наем още преди няколко месеца.

Становище на Национално сдружение „Недвижими имоти“:

Констатирахме, че част от снимките, използвани в офертите за отдаване под наем, са използвани и в офертите за продажба на имоти. Допускаме, че е възможно един имот да бъде едновременно офериран за продажба и отдаване под наем, ако същите оферти са реални.

Преобладават обявите, в които е посочено, че се предлагат само на частни лица. Не открихме фирмен сайт на фирмата, същата се рекламира чрез публичните имотни портали. В някои от офертите на фирмата изрично е посочено, че снимките са реални.

Считаме за грубо нарушение на правата на потребителите и конкуренцията водената рекламна политика от фирмата, която е насочена към привличането на клиенти по нелоялен начин. Чрез своето поведение тя подвежда клиентите за своя имидж като много и бързооборотна компания, която разполага с голямо количество качествени оферти на ниска цена, които се отдават много бързо от тях под наем.

Подведените клиенти се доверяват на агенцията да ги представлява пред други конкуренти на пазара, което може да доведе до последващи нередности в процеса на сключване на договорите за наем.

• Клиентите губят време и средства да разгледат нереални оферти и да бъдат водени на огледи на имоти, за които не са могли предварително да бъдат информирани изчерпателно и според утвърдените пазарни практики.

• Според наши наблюдения, агенциите за недвижими имоти, които предлагат оферти преобладаващо насочени само към директни клиенти, поддържат нелоялни пазарни практики, подобни на цитираните в сигнала.

∗ ∗ ∗

Източник: Асоциация “Активни потребители”
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *