Извънредното положение продължава до 13 май

Извънредното положение заради разпространението на коронавируса ще бъде удължено с още един месец. Така противоепидемичните мерки и ограниченията продължават до 13 май. Това решиха днес депутатите след дълги разисквания. Първоначално извънредното положение беше до 13 април.

Всички парламентарни групи с изключение на БСП гласуваха “За” удължаване на извънредното положение. По време на разискванията имаше предложение срокът да бъде удължен до 30 април, но това не бе прието.

Аргументите за искането удължаване от правителството бяха представени от здравния министър Кирил Ананиев. Изказване по темата имаше и финансовият министър Владислав Горанов.

“Нашата държава се бори с всички възможни усилия за ограничаване разпространението на заразата с COVID-19, като измеренията на кризата все още не могат да бъдат оценени и прогнозирани. Натискът върху здравната система като негативно фискално въздействие може да бъде намален единствено чрез удължаване на сроковете и мерките за социална изолация и за борба с пандемията, за да бъде ефективно тя овладяна”, се казва в мотивите на предложеното от правителството удължаване на извънредното положение.

Иначе малко преди 20 ч. започна гласуването за удължаване извънредното положение. Съгласно новите правила, които бяха приети в извънредната ситуация с коронавируса, в залата влизаха поетапно парламентарните групи. Първо гласуваха депутатите от БСП, ДПС, “Воля” и независимите народни представители, а след тях – ГЕРБ и “Обединени патриоти”.

На няколко пъти председателят на парламента Цвета Караянчева призоваваше депутатите да седнат на разстояние един от друг.

Днес беше гласувана и на първо четене и актуализацията на бюджета, с която се предвижда изтеглянето на нов заем. Депутатите приеха и нови проемени в създадения заради коронавируса Закон за извънредното положение.

Ударният работен ден на депутатите включваше и гласуване на промените в Закона за енергетиката. Промените са свързани с необходимостта от връщане на задна дата на по-ниската цена на природния газ, което беше договорено с руската компания “Газпром”.

Източник: novini.bg

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Avatar

РЕКЛАМА, ОНЛАЙН МАГАЗИН, ФИРМЕН САЙТ


Новото поколение продуктова реклама!


Изработка на фирмен сайт, онлайн магазин или банер реклама - ние сме вашият партньор.