Изваждане на кърлеж с ментово етерично масло (видео)

Кърлежите са малки насекоми, които се хранят с кръв – както от болни, така и от здрави животни, а при определени обстоятелства – и от хора. По този начин всеки кърлеж може да пренесе болестотворни организми при всяко следващо ухапване на животно или на човек в продължение на много време. В някои случаи микроорганизмите се предават и на следващите поколения кърлежи, които от своя страна продължават разпространяването на заболяването както при животните, така и при хората.

Тези заболявания се характеризират с пролетно – лятна сезонност и връх на заболеваемостта през месеците юни и юли. През тези месеци всеки човек трябва да бъде с повишено внимание когато е сред природата, подходящо облечен и винаги да преглежда тялото си след това за ухапване от кърлеж.

Необходимо е да се избягват местата, където може да има кърлежи /храсталаци,обилна тревна растителност/, да се използват подходящи облекло и обувки, предпазващи от кърлежи, редовно да се обезпаразитяват домашните животни и да се косят тревните площи.

Какво не трябва да се прави при ухапване от кърлеж?

Има практика останала от миналото и предавана от уста на уста, че при ухапване от кърлеж трябва да се намаже мястото с някаква мазнина, да се изчака няколко часа и след това да се хване кърлежа и завъртайки го обратно на часовниковата стрелка , да се извади. Не правете никога това сами у дома, защото е погрешно. Изчакването на тези няколко часа след ухапването, а може и да са повече – няма как точно да знаем от кога той е там, е допълнително даване на възможност за заразяване. В никакъв случай не бива да се чака щом открием кърлежа, а опитите да го вадим сами са много рисковани.

Друга грешка, която се прави при ухапване от кърлеж е да се обгори самото насекомо докато е впито в човешкото тяло. Това е още по-неправилно, защото при обгарянето кърлежа се стресира и плюе и така се увеличават шансовете за предаване на евентуална зараза.

Вадене на кърлеж – как се прави?

И все пак ако се случи да Ви ухапе кърлеж и няма как да стигнете бързо до лекарски кабинет, не е лошо да знаете как се вади кърлеж:

Правилният начин когато се вади кърлеж, това да стане с пинсета или с ръка, но задължително с ръкавици. Опитайте се да хванете кърлежа колкото е възможно по-близо до главата му, там където се е впил в кожата. След което сте сигурни, че го държите без да въртите, внимателно го издърпайте навън. Огледайте внимателно след това мястото за да сте сигурни, че сте го извадили целия. При дълбоко впит кърлеж или когато при вадене на кърлежа в кожата са останали части от него е най – добре да се обърнете към хирург.

Какво е добре да знаем при вадене на кърлеж!

Задължително след изваждане на кърлежа мястото трябва да се дезинфекцира с йод.

Изваденият кърлеж се поставя в шишенце и се занася за изследване в лаборатория на РИОКОЗ (ХЕИ). Ако няма такава възможност, кърлежът трябва да се изгори или постави в спирт.

Никога не размачквайте кърлежа, защото може пръски от съдържимото в кърлежа да попадат в очите ви и да се разболеете без дори да сте бил ухапан.

Винаги ухапаният от кърлеж човек трябва поне 30 дни да бъде нащрек и при най-малките отклонения или симптоми, да потърси лекарска помощ. Особено ако забележите съмнително зачервяване на мястото или имате повишена температура.

Вижте видеото, което може да ви е от полза:

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *