Изборните резултати се отчитат по безумен начин!

Вече е 5.22 сутринта на 5 април, сори за хаотичното споделяне, ама има защо.“ Така започва поста на Mila Velcheva, която е доброволец в националната кампания „Ти броиш“.

Вижте целият текст:

След 14 часа изборен ден, в какъвто участвам за първи път, в 150то СОУ в Горубляне, и след това – дигитализиране на около 30 изборни протокола от цялата страна и чужбина, от които 1/3 сбъркани в сметките, мога да кажа следното:

1. Изборните резултати се отчитат по безумен начин. Всички указания на ЦИК са толкова комплицирани, че членовете на секциите с каквото и IQ да са, трябва да имат огромен физически капацитет, за да могат да ги отчитат след 22 часа, както се случва в действителност.
1 а. Пример за безумието е, че например разпечатката от машинното гласуване се записва на ръка в хартиения протокол, който впоследствие се събира с резултатите от хартиените бюлетини.
1 б. В секциите работят хора, които на бял лист пишат бройки и смятат с елка обобщените резултати.
1 в. принтера, на който се копира изготвения протокол, няма цветен бутон за отваряне в случай на paperjam и членовете на комисията дърпат и късат листове в машината, удрят го, и накрая всички дружно стоим, вкл. и аз, и като в “Суматоха” помагаме нещата да се случат.
1 г. Например, преди оригиналния протокол се пише чернова, която в моя случай 9 в моята секция) не беше изготвена, щото “да не губим време”. Обаче в указанията пише “копие на черновата” да се сложи в еди-кой си си чувал (чувалите са черни и бели, май никой не разбра кой за каква цел е). За “оригинал” на черновата нищо не се казва. И е необходимо снимането на копие на черновата, а оригинала е зафичкан нанякъде, без да има значение, само дето отне 30 мин. повече за снимането му. (не е нормален ксерокса, честно…..)
1 д. 4 човека опаковат “стоката” – бюлетини с много тиксо, печати, неизползвани бюлетини, отрязъци, А ЕДИН ЧОВЕК СЕДИ И СИ СМЕТА НА СМЕТАЛОТО с листа, елка и син химикал и си смета на глас. И по едно време горкия един човек вика – елате, изключих, просто не мога повече. зациклих… те идват и той започва обясненията отначало… това е във века на *.XLS.

2. Правилата, които следва да се спазват при отчитане на резултатите, са вербализирани по такъв начин в протоколите, че не може да се разбере от членовете на комисията къде коя цифра да се впише. Необходими са примерно, езиковеди, които да анализират какво точно искат да кажат от ЦИК в протокола – например – валидни бюлетини и валидни гласове са различна бройка. (това така звучи ясно, но не когато в 23 часа и имаш 353 бюлетини, от които 5 недействителни, и 5 с не подкрепям никого…. и в същото време има ред “действителни гласове” и друг ред “действителни бюлетини”).
2а. Никой не ми каза, че класната стая се ЗАКЛЮЧВА в 20ч. и докато не свършим евентуално в 23ч., не мога да изляза да се изпикая. Ако изляза, не мога да се върна. Но аз съм се подписала, че вече съм получила протокола още в 12 на обяд….???

3. Към 23 часа двама члена от класната стая трябва да вземат някаква кола и с два чувала да се отправят към Арена Армеец, където да предадат чувалите и попълнените грешно или непопълнените протоколи. Това не зная как приключва, но предполагам, че в момента още висят там, а за двата дни всеки член на СИК получава към 200 лева. Иначе според мен бяха госпожи от училището, защото си казваха “след учителската”, отляво на учителската и т.н.
3 а. Останалите членове (в моя случай 3 жени) да изнесат паравана до първия етаж, принтера в кашон, трудно беше да се комплектува принтера със стиропорното му уплътнение, както и останалата хартия, химикали, ръкавици и дезинфектанти.

4. До 4 сутринта ДОБРОВОЛЦИТЕ от #ТиБроиш успяхме да дигитализираме всички снимани протоколи от цялата страна и чужбина (около 12000), и да изпратим проблемните (сгрешени сборове и неправилно попълнени), както и цифров еквивалент на преброените бюлетини. В моя случай поне 7 бяха сгрешени в изчисленията, с помощта на Nelly Goncheva И Detelina Abadjieva, с които си диктувахме.

5. За да стане ИТН втора политическа сила.
Е вярно има такъв народ!

Автор: Mila Velcheva

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.