зима застудяване

Зимата се завръща през следващата седмица

Двата почивни дни ще са предимно облачни, на места със слаби превалявания от дъжд, в панините от слаб сняг, но съществени валежи не се очакват, информира dnews.bg.

По-сериозното влошаване на времето и завръщането на истинския януари ни очаква от понеделник, когато към страната ще се приблжи средиземномроски циклон. Центърът на циклона ще преминава през Гърция и Егейско море, а това е рецепта за валежи и сериозно влошаване на времето.

В понеделник ще започнат валежи от дъжд, в равнинните части и от сняг в планините, като с придвижването на центъра на циклона на изток , ще застудява, първо на запад и северозапад, като в западните и северни части на България дъждът ще запоне да преминава в сняг. Веротятно това ще се случи в нощта срещу вторник. Все още на изток ще е топло в понеделник и там ще има превалявания от дъжд.

С движението на циклона на изток през Егейско море, а в последствие и към Черно море, над страната ще започне да нахлува студен въздух, вятърът от североизток ще се усилва във вторник и почти навсякъде валежите от дъжд ще преминат в сняг.

Повече валежи се очакват на места в Южна България, Предбалкана и в Дунавската равнина, но тук трябва да се следят краткосрочните прогнози н НИХМ в неделя и понеделник, за да сте наясно къде и колко точно ще вали.

Към този момет се очаква сериозна зимна обстановка на места в Северна България и планините, като на североизок са възможни и снежни виелици. За момента имаме всички основания да смятаме, че времето постепенно ще се влоши значително и ще бъде типично зимно. Ще се образува и снежна покривка.

Особено във вторник и в нощта срещу сряда валежите ще бъдат от сняг почти над цялата страна, а това означава тежка пътна обстановка, както през старопланинските проходи и в планините, така и на места в Северна България и Добруджа.

В сряда валежите постепенно ще спират най-късно на изток и облачността ще намалява.

И това ни води до темата за температурите. В понеделник на изток ще е все още топло, на запад ще започне застудяване, като във вторник вече почти над цялата страна температурит ще са малко над нулата и заради това се очаква валежите да са от сняг и мокър сняг. В сряда сутринта особено на запад, температури под нулата, типична зима, на изток все още малко по-тполо, но и там бързо ще застудява.

След спирането на валежите и разкъсването на облачността ще настъпи период на студено време, особено сутрин в Северна България и котловинните полета на запад, където в четвъртък и петък минималните температури ще са до и под минус 10 градуса. А максималните на много места ще останат също под нулата.

След този перид на повече валежи от понеделник до сряда, ни чака по-сухо време, тъй като над Европа и Балканите ще се разположи център на високо атмосферно налягане. Тогава са възможни мъгли и ниска слоеста облачност.

Към края на следващата седмица, прогнозират синоптичните модели, слабо ще се затопли като дневните температури ще са от 3 до 8 градуса, снегът ще започне да се топи.

Нови валежи евентуално се очакват около 18-ти януари, но това е много предваритена прогноза и е вероятно да не се осъществи.

Можем да кажем с голяма доза на сбъдваемост, че следващата седмица ще е типично зимна, типично януарска. Това ще е един от студените периоди през зимата, точно навреме, нали е средата на януари.

В планините снежната покривка ще се увеличи, с очакваните сериозни валежи от понеделник, и ще има подходящи условия за ски във всички зимни курорти. А и температурте ще се понижат значително и във високите планински части, от сряда нататък, ще са под минус 10 градуса.

Тъй като времето ще е типично зимно трябва де сме внимателни – от скиорите и пешеходците, до шофьорите, които в този период ще се движат при зимни условия.

Сега е трудно да се прогнозира количеството на валежите и евентуалната дебелина на снежната покривка в равнинните части на страната, това ще стане ясно в неделя, затова имайте едно на ум, все пак зима е.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.