Зима сняг

Зимата се връща от неделя – за три дни

Услади ни се топлото пролетно време, температури до 17, 18 градуса са прекрасни през февруари, но това не означава, че пролетта е дошла и зимата си е тръгнала. Напротив, синоптичните модели чертаят застудяване и превалявания, главно от дъжд, а в планините от сняг, в събота срещу неделя през нощта.

Дневните температури ще се понижат с повече от 10 градуса, а студената вълна от север ще нахлуе в нощта срещу неделя и ще смени периода на пролет, с период на мрачни и сравнително студени дни.

Облачно, ветровите, главно на изток, и с превалявания, такова ще бъде времето в нощта срещу неделя, когато ще усетим връщанто на студеното време. Зоната с валежи ще се придвижва от север на юг, повече ще превалява на изток, а в неделя над крайните южни райони. В равнините на Северна България се очакват валежи от дъжд, в Предбалакана може да превали и сняг. В нощта срещу неделя по старопланинските проходи може да е доста зимно.

В неделя вече дневните температури ще са около 5, 7 градуса над нулата, по високите западни полета и в Софийско около 5, 6 градуса над нулата. Значително по-ниски температури от събота, когато термометрите ще показват около 15, 17 градуса.

В понеделник застудяването ще продължи и температурите ще се понижат с още два – три градуса, ще е облачно, на места ще превалява дъжд и сняг, но главно в планиниските райони, а във вторник не се очаква промяна, остава студено, ще прехвърча слаб сняг.

Този студен период приклчва в сряда, когато бързо дневните температури отново ще се повишат и ще бъдат над 10 градуса, особено в низините на Южна България. В четвъртък, петък и събота, другата седмица, дневните температури отново ще са пролетни – до 15, 18 градуса, на места.

Около 7-ми март се чака нова студена вълна и валежи от дъжд и сняг. Това показват в момента синоптичните модели, все още не е ясно колко точно ще застудее и точно колко ще вали, но има основание да смятаме, че заради формирането на средиземноморски циклон, валежите ще са по-обилни и има вероятност да вали сняг и в по-ниските части на страната.

Във вторник, на заседанието на Синоптичната комисия, ще имаме повече яснота за това разваляне на времето около 7, 8 март.

След това застудяване, в края на първата десетдневка на март, до около 15 март вероятно ни чакат нови превалявания и дневни температури до около 10 градуса, съобщава dnews.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *