Зимата се връща, идва обилен сняг

През следващите 48 часа, главно в Западна и Северна България, както и в планините, ще паднат обилни валежи от сняг, ще се образува снежна покривка

Истинска зима ни чака в следващите 48 до 72 часа. Времето над страната ще се влоши много ще има повсеместни валежи, които на запад и север, както и в планините ще са от сняг, на изток и юг, както и по Черноморието от дъжд.

В момента средносрочните модели прогнозират образуването на значителна снежна покривка в много райони на Западна България, в района на София, в Предбалкана и в Северозапдана България.

В планините ще падне много сняг и новата снежна покривка там ще надхвърли 30 см. Ще има затруднение в движението през старопланинските проходи и в по планинските пътища в Родопите и западните планински райони.

Влошаването ще започне в ранните сутрешни часове на понеделник и в течение на деня обстановката ще се усложнява.

Много сняг се очаква да падне и в Предбалкана – в районите на Габрово, Ботевград Севлиево, Троян, Трявна и в други райони на Северна България.

Някои от моделите показват обилни валежи от сняг над крайните западни райони, по границата със Сърбия, където снежната покривка, до вторник вечерта, може да надхвърлят 30 см.

По Черноморието се очаква да вали дъжд, дъжда ще вали и на юг, на север ще духа силен североизточен вятър, на места в Северна България, вероятно и в Добруджа не са изключени и навявания.

Макар и края на март, това влошаване на времето може да се окаже най-тежкото от началото на зимата, макар че ще се случи в началото на астрономическата пролет, която дойде на 20 ти март.

Следете краткорсрочните прогнози на НИХМ. Бъдете внимателни, ако ви се налага да пътувате в страната през следващите два дни.

Източник: dnews.bg

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *