зима застудяване

Зимата започна, ще видим и лют студ

Бързоподвижен средиземноморски циклон донесе днес сняг на запад и север, разбира се и в планините, но тъй като центърът на циклона се придвижва бързо на североизток, валежите във вторник бързо ще спират от запад на изток и ще настъпи временно подобрение във времето. Повече дъжд, но и сняг се очаква в следобедните часове и вечерта в Добруджа и по Северното Черноморие, където могат да се създат и условия за навявания и преспи, затруднения в транспорта.

В сряда и четвъртък валежи не се очакват, като дори в четвъртък максималните температури на изток отново ще се повишат до 12 – 14 градуса, преди отново в петък да започнат бързо да се понижават.

Средиземно море произвежда циклон след циклон заради промяната в атмосферната циркулация над Европа и в следващите дни тези циклони ще определят времето над Балканите и нашата страна.

Още в петък поредният център на ниско налягане ще се приближи към България и ще започнат валежи от дъжд, които в нощта срещу събота и в събота се очаква да преминат отново в сняг по високите полета на Западна България, Предбалкана и в части от Дунавската равнина. Температурите ще се понижават.

В събота и неделя се очаква Балканите да бъдат под влияние на по-ниско атмосферно налягане и са възможни превалявания от дъжд и от сняг. В петък на заседанието на Синоптичната комисия ще имаме повече яснота за влошаването на времето в края на тази седмица.

По-сериозен зимен пристъп се очертава в началото на следващата седмица около вторник, когато нов, по-дълбок средиземноморски циклон ще поеме по път, който ще създаде типична зимна обстановка в страната. Центърът на циколна ще преминава южно от страната и това ще доведе до обилни валежи от сняг, в крайните южни и югоизточни райони от дъжд, като на много места, особено по високите западни полета, в Предбалкана и Северна България ще се образува снежна покривка, като е възможно тя да надхвърли 10 см.

За момента моделите прогнозират обилни валежи от сняг и това се очертава като много сериозно влошаване на времето. Това води след себе си, ако се осъществи, затруднения в транспорта и възможни снегонавявания. Имайте едно на ум за началото на следващата седмица, защото можем да видим сериозна зима.

Какво ни очаква след това?

И тук с внимание, защото след подобна зимна обстановка температурите над страната ще са типично зимни, като на места в Северна България, котловините и по високите западни полета се очаква мининималните температури да паднат под минус 10, минус 13 градуса. Вероятно това ще се случи от 8 декември нататък, в няколко последователни дни. Ще се измерват ниски сутрешни температури. Типична зима.

Дневните температури също няма да се високи – около нулата и малко над нулата, а в местата със снежна покривка дневните температури ще са малко под нулата. Този лют студ ще се дължи на снежната покривка, високото атмосферно налягане над страната, тихото време, дългите нощи и възможността за радиационно изстиване. Когато има снежна покривка, ясно е и е тихо, в дългите зимни нощи температурите могат да се понижават значително и да достигат много ниски стойности. Такъв период очакваме през друата седмица.

В перспектива, между 8 и 15 декември се очаква сравнително студено време, като сняг вероятно ще вали и около 12, 13 декември. Но периодът е много дълъг и не е възможно сега да кажем дали ще падне още сняг в този период.

Зимата започна като по график, в края на ноември. И макар в четвъртък и отчасти в петък на изток да е сравнително топло, от събота – неделя нататък температурите ще се понижат и в комбинация с очакваните валежи, около 6 – 7 декември ще си е типична зима.

Синпотчната комисия дискутира и причините за силния вятър в последните два дни, който нанесе много щети, както у нас, така и в Турция, Гърция и на полуострав Крим. Това ветровито и топло време се дължеше на средиземноморски циколн с център западно от България и в неговата източна периферия се пренасяха топли въздушни маси от юг. Силата на вятъра беше значителна, заради значителния гредиент в атмосферното налягане над тези райони. Това не е необичайно, но не всяко топло нахлуване от югозапад се съпровожда с толкова силни ветрове.

Синоптичната комисия даде инфорамация и за температурите в някои райони на Сибир, Аляска и Скандинавският полустров, където термометрите на места показват и под минус 44 градуса, а в Северна Норвегия и Севрна Швеция паднаха и под минус 30 градуса.

И така – нови валежи от дъжд и сняг в петък и събота, ново сериозно зимно влошаване на времето около 6 и 7 декември.

Източник: dnews.bg

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *