За да не бъдат помрачени празниците

За да не бъдат помрачени празниците, отправяме следните съвети за предпазване от кражби и измами:

ПРИ ПРОДАЖБА НА ЖИВОТНИ препоръчваме на стопаните да бъдат внимателни при установяване на контакти с търговци, които посещават домовете им под предлог, че изкупуват животни. Не са редки случаите, в които те оглеждат имотите им и след ден или два ги обират. При съмнение да се запишат имената на купувача и регистрационните номера на автомобила, с който се движат. Не бива непознати лица сами да се оставят в имота, както и в стопанските постройки при животните.

ВНИМАВАЙТЕ ЗА ДЖЕБЧИИ, те използват навалицата около пазарите и православните храмове в дните на големите християнски празници. Те се сливат с тълпата и възползвайки се от нашата празнична приповдигнатост, пребъркват джобове и чанти. Не забравяйте, че джебчиите посягат главно на портмонета от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи със свободна кройка. Жертви на джебчийска кражба стават и мъже, носещи портфейли в задният джоб на панталоните. Може да им се противопоставите с предпазливост, грижливо отношение към парите и дискретност.

ПРИ ОТСЪСТВИЕ ОТ ДОМА, вземете мерки да предпазите жилището и ценните си вещи от престъпни посегателства. Не съобщавайте на много хора, че ще отсъствате от дома си по време на празниците. Предупредете и децата си да не правят това. Не забравяйте да проверите дали всички врати и прозорци са затворени и електроуредите изключени, помолете съседи да наглеждат дома ви.

АКО В ДОМА ВИ ОСТАВИТЕ САМОТНИ ВЪЗРАСТНИ ХОРА ги предупредете да не отварят на непознати лица. Припомняме отново най-характерния начин за извършване на измами, при който потърпевши са възрастни хора. Непознат се обажда на мобилния или домашния телефон и се представя за служител на МВР и ви съобщава, че ваш близък е виновен участник в произшествие и трябва да заплати “глоба” или “парична гаранция” за освобождаването му от ареста. Обикновено обаждането е рано сутрин или следоябяд и се обяснява на тъжителя, че сумата трябва да бъде предадена на посредник, за да си спести други проблеми.

ОДМВР- Шумен предприема редица мероприятия за спокойствието на гражданите и опазване на обществения ред преди и по време на предстоящите празници

Многобройните богослужения и празнични инициативи ще бъдат охранявани от полицейски служители. Проведени са срещи с отговорниците на храмовете на територията на ОДМВР- Шумен. Поставен е акцент за повишаване на бдителността. Полицейски служители са извършили охранителни проверки на състоянието и физическата защита на православните храмове, които се намират на територията на РУ- Шумен, РУ- Нови пазар, РУ- Велики Преслав и РУ- Каолиново. Създадена е организация за засилено полицейско присъствие от патрули в районите на храмовете в областта в тъмната част на денонощието за предотвратяване на евентуални противоправни действия. Изготвен е график с дежурства на полицейски служители, които ще бъдат на разположение и ще реагират ако възникнат инциденти.

Ще бъде засилен пътният контрол в областта. Очаква се натоварено и интензивно движение на 26 и 29 април. Препоръчваме на водачите на да се движат с повишено внимание и съобразена с пътните условия скорост. По основните пътни направления в областта ще се проведат специализирани полицейски операции за недопускане на тежки пътни инциденти. Особено ще се акцентира за установяване на груби нарушения – управление на след употреба на алкохол, неправоспособни водачи.

Специалистите по пожарна безопасност напомнят, че при посещение в църковните храмове трябва да бъдете внимателни при боравенето със свещи. Запалените свещи, носени по време на църковните церемонии създават сериозни предпоставки за възникване на пожари. Внимателни трябва да бъдете и с паленето на свещи в домовете си. Не ги оставяйте да горят без надзор, дори ако сте в другата стая. Пламъкът лесно се прехвърля от един предмет на друг. При инцидент незабавно потърсете помощта на огнеборците, като сигнализирате по най-бързия начин на тел. 112!

ОДМВР – Шумен

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *