Защо слагат край на обикалянето на църквите на Великден

Русенският митрополит Наум слага край на традицията да се обикалят църквите в епархията в нощта на Великден. Решението, което изненада голяма част от миряните, всъщност е завръщане към строгите канонични норми.

Среднощната обиколка на Възкресение е въведена като обичай през годините, а не е част от църковната служба за най-големия християнски празник.

Промените станаха факт още на този Великден, когато множеството от хора пред катедралния храм „Света Троица“ останаха изумени, че няма да има обиколка със свещите около църквата. За вярващите, които редовно ходят на службите, изненада нямаше – те са наясно, че по канон храмът се обикаля само на Разпети Петък.

„Канонът на църквата е да се обикаля един път при опелото Христово и пренасянето на тялото му около църквата”, обясни отец Минко Казаков от катедралния храм „Св.Троица“. „Тъй като нашият митрополит, дядо Наум, е завършил в Гърция и там се спазва канонът, по негово предложение не се извършва второ обикаляне”.

Отец Минко представя нещата и от друг ъгъл – при среднощните обиколки по Великден стават много ексцесии от страна на малцинствата. Казва, че е намирал по 22 паспорта, откраднати и изхвърлени в двора на църквата, но сега този риск ще намалее.

Въпреки че свещениците вече няма да обикалят храмовете в Пасхалната нощ, вярващите могат да продължат да го правят. Макар да не отговаря на канона, не е забранено, нито се смята за грях, уточниха църковните служители.

Православни, католици и арменци посрещнаха заедно Възкресение Христово в Русе. Те се събраха на ул. „Епископ Босилков“, на която един срещу друг се намират два храма – православната църква „Св.Николай“ и католическата „Св.Павел от Кръста“, за да се поздравят за най-големия християнски празник.

По канон трите общности нямат право да водят съвместна служба. Затова след като камбаните зазвъняха в полунощ и всяка една църква отслужи богослужението си, вярващите излязоха от двата храма, водени от свещениците си.

Източник: БГНЕС, Редактор: Николай Киров
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *