COVID-19 Нови пазар страната

Затягат мерките. Сертификатите за поставени ваксини срещу Covid-19 ще бъдат преиздадени.

Временните противоепидемични мерки, въведени у нас, се удължават до 31 юли, информират от Радио Шумен. Заповед за това издаде служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.

От 1 юни се забраняват свижданията в лечебните заведения, с изключение на пациентите в терминален стадий. Посещения на външни хора в социалните институции ще се допускат по изключение.

Посещенията на културни прояви, спортни състезания с публика, фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни и СПА центрове са разрешени при използване на 50% от капацитета на помещенията. Същото изискване важи и за детските и езикови центрове и школи, както и за заведенията за хранене и развлечение, игралните зали и казината.

На всички пазари, тържища и базари се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от най-малко 1,5 м. между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят маски.

Работодателите да организират работния процес на служителите в дистанционна форма, където е възможно, като допускат присъствена работа на най-много 50% от персонала, е записано още в заповедта на здравния министър.

Всички сертификати за поставени ваксини срещу Covid-19, които са издадени до момента, ще бъдат преиздадени

Това каза министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров пред телевизия “България он еър”.

Преиздаването се налага във връзка с приетия от ЕС единен формат на документа.

„Гратисният период, в който ще важат старите сертификати, ще бъде до средата на юли”, посочи министър Кацаров и допълни, че не се налага струпване на хората за преиздаване. Става дума за около 400-500 000 сертификата, които могат да бъдат преиздадени в рамките на няколко дни. Най-добре е хората да получат новите си сертификати от мястото, където са се имунизирали, но ще могат да ги получат и от офисите на “Информационно обслужване”, обясни Кацаров.

Той посочи, че за преболедувалите сертификатът важи 6 месеца, докато за ваксинираните няма краен срок засега, но вероятно ще бъде сложен такъв.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *