Полиция

Засилено полицейско присъствие в празничните и почивни дни

ОДМВР- Шумен с редица мерки за опазване на обществения ред и пътната безопасност в областта

Предстоят коледни и новогодишни празници, за втора година с противоепидемични мерки. Полицията в Шумен предвижда няколко мероприятия, които са свързани с тържествата на открито и тържествата на закрито. „Тези на открито- имаме подадена информация от общините – там, където има организирани масови тържества на определените за това места, като се спазват противоепидемичните мерки, а полицията ще следи за обществения ред, за сигурността на гражданите при използване на пиротехническите средства.

На местата за провеждане на тържества на закрито – ресторанти, барове, дискотеки съвместно с РЗИ- Шумен ще бъдат извършвани проверки за присъстващите в над 300 кв.м. , зелен сертификат и дали се спазват всички предписани от Закона за министерството на здравеопазването заповедта противоепидемични мерки“ съобщи началникът на отдел „Охранителна полиция“ в областната дирекция комисар Йордан Дундаков.

В празничните и почивни дни ще се проведат специализирани полицейски операции, част от които са за осигуряване на пътната безопасност.

Съветите на комисар Дундаков:

Тези, които са си организирали почивката извън своите домове ще се наложи да пътуват. Какво трябва да съобразяваме- мястото за където пътуват с каква далечина е, на колко км, да предвидят заредени телефони, гориво, парични средства подготвен автомобил, прегледани документи, застраховка, винетка, свидетелството да не е изтекло, нека да управлява водач с редовно свидетелство.

Ако в автомобила има млад водач, и скоро е взел свидетелство да не му е сега момента да се учи да управлява в зимни условия , защото пътят е непредсказуем, атмосферните условия също. Път, завой, лед…банкет – лошо нещо. Нека да управлява по-опитният.

Относно празниците- употребата на алкохол да бъде без управление на мпс, защото употребата на алкохол и шофиране с над 0,5 промила е престъпление. След употреба ба наркотици- също. Не съм сигурен дали водачите знаят да пият до 0,5. Не препоръчваме никаква употреба на алкохол при шофиране, допълни комисар Дундаков.

Към пешеходците:

Денят стана рано тъмен, да пресичат само на определените за това места ако имат възможност да слагат светлоотразители на своите дрехи, за да бъдат забелязвани от далече от водачите, да не пресичат внезапно.

В последните години няма регистрирани домови кражби по време на дълги почивни дни. Все пак нека бдителността да си остане на първо място на собствениците на жилища. Препоръчваме на тези, които ще отсъстват дълго да уведомят съседите си, и те да проверяват периодично дома, входната врата за посегателство.

Пазете се от джебчийски кражби, въпреки че до момента няма регистрирани престъпления от този вид. Полицията ще има присъствие в малките населени места и в тъмните части на денонощието. Ще се извършват засилени проверки особено на водачите на превозни средства които не са от съответното населено място по каква причина се придвижват.

При нужда потърсете съдействие от полицията на телефон 112.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.