Земетресение

Засилена сеизмична и вулканична активност в центъра на Европа

Учени от Калифорнийския университет съобщават, че в Северозападна Европа се наблюдават сеизмична и вулканична активност.

Центърът й се намира в германския район Айфел и обхваща части от Белгия, Холандия, Франция и Люксембург.

Този регион има доста дълга вулканична история и се смята, че последното вулканично изригване тук е било преди около 11 000 години.

В ново проучване учените обръщат внимание на необичайните движения, които се случват там на повърхността на Земята – тя се издига и разтяга, което е необичайно за тази част на Европа. Изследователите проучват GPS данните в цяла Западна Европа, които показват фини движения в земната повърхност. Това им дава възможност да определят как се движи земята вертикално и хоризонтално, докато земната кора се избутва нагоре, разтяга и срязва.

В същото време много учени по-рано смятаха, че тази област вече не е активна, но това ново проучване говори точно обратното.

Черните точки са епицентри на земетресения между 1000 и 2006 г. в базата данни SHEEC-SHARE (Grünthal et al. 2013; Stucchi et al. 2013). Цветовете са плътност на епицентъра за кръгови области с радиус (R) от 30 км. Сините точки са центрове на активност през периода квартернер, а синият триъгълник е местоположение на най-новата активност в Централен френски масив. Светлосините линии са сеизмогенни разломи.

Куполообразното издигане, наблюдавано от учените, предполага, че тези движения се генерират от възходящ мантиен плюм (горещ поток). Той се издига нагоре и причинява деформации и вулканична активност.

„Нашите резултати показват, че този регион е активна вулканична система и много по-сеизмично активна от много разломи в Европа между вулканичната зона на Айфел и Алпите“, коментира водещият автор на изследването Пол Дейвис (Paul Davis), професор по геофизика в Калифорнийския университет. Лос Анжелис (UCLA).

Въпреки че издигането е около сантиметър годишно, той е значителен от геоложка гледна точка, пояснява Дейвис.

С цветове са изобразени вертикалните движения на земята, векторите са главни оси на хоризонталните деформации, лилавата пунктирана линия очертава областта със значителна скорост на дилатация. В червено са зоните на деформация на разтягане, в синьо – на смачкване (контракция) и срязване (зелено).

„Изглежда ясно, че нещо се опитва да излезе изпод сърцето на Северозападна Европа“, коментира Корне Кремер (Corné Kreemer), водещ автор на изследването, професор по научни изследвания в Университета на Невада.

Геофизиците обаче не прогнозират, че скоро в гъсто населената зона ще се случи изригване на вулкан.

Вулканичният регион Айфел съдържа много древни вулканични особености, включително кръгли езера, известни като маари – които са останки от мощни вулканични изригвания, като това, което е създало Лаахер Зее (Laacher See), най-голямото езеро в района. Смята се, че експлозията, създала езерото Лаахер, е станала преди около 13 000 години, с експлозивна сила, подобна на зрелищното изригване на планината Пинатубо през 1991 г. във Филипините.

Изследователите планират да продължат да наблюдават района, използвайки различни геофизични и геохимични техники, за да разберат по-добре потенциалните рискове.

Източник: nauka.offnews.bg

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.