Започна XVIII национален конкурс „Вълшебни ритми“

Започна Националният конкурс за гайдари и инструментални камерни състави „Вълшебни ритми“. Той се провежда в Нови пазар за 18-та поредна година, при извънредни мерки.

Организатори са Община Нови пазар и Народно читалище „Христо Ботев – 1872“.

На сцената ще излязат 88 индивидуални изпълнители, 6 каба гайди и 6 камерни състава от градовете Варна, Аксаково, Котел, Разград, Плевен. Пловдив, Силистра, Смолян, Нови пазар и село Константиново.

Конкурсът бе открит с приветствени думи от кмета на община Нови пазар Георги Георгиев:

Уважаеми членове на журито.

Уважаеми преподаватели, организатори, участници и гости на град Нови пазар, приветствам ви с добре дошли на осемнадесетия национален конкурс за Гайдари и Инструментални камерни състави „Вълшебни ритми”.

Изключително ми е приятно да дам старт на 18-тата поред конкурсна надпревара на тази сцена, организирана от Община Нови пазар и Народно читалище „Христо Ботев-1872”.

В продължение на 3 дни младите таланти на България ще мерят сили, демонстрирайки своето майсторство в овладяването на един толкова автентичен и разпространен инструмент, какъвто е гайдата, тя е един от инструментите свързани с Българската музикална идентичност.

Уверен съм, че с общите усилия на организатори, жури и участници ще защитим завоювания авторитет и доброто име на конкурса.

Пожелавам на всички участници успешно представяне и приятно прекарване в град Нови пазар.

Обявявам осемнадесетия национален конкурс за гайдари и инструментални камерни състави „Вълшебни ритми”, за открит!“, заяви кметът Георгиев.

На най-малкия участник се падна честта да вдигне знамето на конкурса, след което думата бе дадена на председателя на журито проф. Милчо Василев, композитор и ректор на Академията за музикално и танцово изкуство, гр. Пловдив.

Благодаря на организаторите и домакините, Емил Мирчев и кмета Георги Георгиев, че въпреки всичко те направиха този конкурс реалност. Бях изключително натъжен, че има вероятност тазгодишният да отпадне.

Днес съм изключително щастлив да бъда отново в този прекрасен град и да съм част от всичко това. Пожелавам на участниците успех и обещавам безпристрастно оценяване на техните музикални изпълнения.“, завърши словото си проф. Милчо Василев.

Останалите членове на журито са в състав: Красимир Кондов – композитор, гайдар и преподавател в гр. Плевен и Данаил Енчев – преподавател по гайда гр. Котел.

Водещи на конкурса са Мехнур Али и Петър Петров.

С едноминутно мълчание, бе почетена паметта на незабравимия Ивайло Петров – заместник-кмет на община Нови пазар и дългогодишен водещ на този и много други конкурси.

В събота, 20 юни, конкурсът продължава с изпълненията на ІІ група от 8.30 часа.

Програмата на конкурса по дни и часове:

19 ЮНИ (петък)

13.30 ч. – Откриване
14.15 ч. – I група
18.30 ч. – IV група

20 ЮНИ (събота)

08.30 ч. – ІІ група
14.00 ч. – III група
17.30 ч. – Родопски гайди

18:30  ч. – Дефиле на участниците

21 ЮНИ (неделя)

10.30 ч. – камерни гайдарски състави и оркестри
12.30 ч. – Награждаване и закриване на конкурса

ВХОД СВОБОДЕН

Facebook коментари
РЕКЛАМА: ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021

Рекламата е основен двигател на вашите послания, а ние сме горивото! Платформата на 60 ТИЯТ ГРАД е готова да предостави всички необходими ресурси.

ВИЖТЕ УСЛОВИЯТА ЗА РЕКЛАМА ТУК

Твоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Avatar

РЕКЛАМА, ОНЛАЙН МАГАЗИН, ТВОЯ РЕКЛАМНА СТРАНИЦА


Новото поколение продуктова реклама!


Изработка на рекламна страница, онлайн магазин или банер реклама - ние сме вашият партньор.