Започна XIX национален конкурс “Танцуващи клавиши”

Днес, 12 юни, започна Националният конкурс за акордеонисти “Танцуващи клавиши”. Той се провежда в Нови пазар за 19-та поредна година, при извънредни мерки.

Организатори са Община Нови пазар, със съдействието на заместник-кмета Златина Таскова и Народно Читалище „Христо Ботев – 1872“.

Над 50 участници в тазгодишното издание на конкурса, дошли от София, Стара Загора, Пловдив, Троян, Кнежа, Драгоман, Враца, Велико Търново, Дряново, Бургас, Варна, Сливница и Плевен ще покажат музикални умения в надпреварата за призовите места.

46 индивидуални изпълнители и 7 камерни състава ще излязат на сцената на читалището в следващите два дни.

Конкурсът бе открит с приветствени думи от кмета на община Нови пазар Георги Георгиев.

В краткото си слово, той изрази надежда, че изкуството и културата ще ни дадат така нужната вяра и сила в тези времена.

Вярвам, че и през тази година, на конкурса ще се появят нови открития, нови дарования и таланти, които ще дадат своя принос за развитието на музикалната култура в България. Аз обичам да мечтая и много бих се радвал, ако изпълненията на участниците в конкурса вдъхновят младите хора в община Нови пазар и в най-близко бъдеще отново да имаме школа по акордеон, с която да се гордеем.

Искам да благодаря на всички, без които конкурсът „Танцуващи клавиши” не би могъл да съществува. Желая на участниците много творчески сполуки и успешно представяне в конкурса“, заяви кметът Георгиев.

На най-малкия участник се падна честта да вдигне знамето на конкурса, след което думата бе дадена на председателя на журито проф. д-р Добромир Митев от Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – София.

Професор Митев пожела на всички участници успех, въпреки ситуацията и затрудненията и изрази надежда, че това ще е поредният празник за града ни, който ще озари и изпълни сетивата ни с добро.

С благодарност към организаторите и домакините от читалището и Общината в лицето на Емил Мирчев и кмета Георгиев, завърши словото си професор Митев и пожела на участниците на добър час.

Останалите членове на журито са в състав: доц. д-р Георги Митев от Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство гр. Пловдив, доц. д-р Янна Рускова от ШУ „Епископ Константин Преславски”, Елена Мелник – концентиращ артист гр. Пловдив, Станимир Демирев – преподавател по акордеон в СУ „ Емилиян Станев“, гр. Велико Търново.

С едноминутно мълчание, бе почетена паметта на незабравимия Ивайло Петров – заместник-кмет на община Нови пазар и дългогодишен водещ на този и много други конкурси, който ни напусна в началото на настоящата година.

Водещи на конкурса са Мехнур Али и Петър Петров, син на Ивайло Петров, който за наша радост гордо крачи по пътя на баща си в сценичните изяви.

В събота, 13 юни, конкурсът продължава с изпълненията на най-малките акордеонисти от 9.30 часа.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Avatar

РЕКЛАМА, ОНЛАЙН МАГАЗИН, ФИРМЕН САЙТ


Новото поколение продуктова реклама!


Изработка на фирмен сайт, онлайн магазин или банер реклама - ние сме вашият партньор.