Започна реставрацията на Часовниковата кула в Нови пазар (видео)

Започна реставрацията на Часовниковата кула в Нови пазар. Ремонтът на архитектурния символ на града е по проект „Красива България” и е на стойност 135 хиляди лева. От общия финансов ресурс малко над 70 хиляди лева са осигурени от програмата, а останалите от Общината. Високата близо 18 метра
Часовникова кула е издигната през 1826 година, а от 1939 е със статут на паметник на културата с местно значение.
„Часовниковата кула е символ на Нови пазар. Тя, така да се каже, е свидетел на съдбите на хиляди новопазарци и новопазарци я обичат, обичат да се снимат, да почиват покрай нея. Само че с времето беше позанемарена.”, каза кметът на общината Ивайло Камаджиев.

Проектът включва реставрация на каменната зидария, ново осветление, ще бъде възстановен и часовниковият механизъм.
„В самия механизъм, който е и най-важния, ще бъде вкарана малко електроника, но тя ще бъде само, за да задвижи електрониката. Иначе самият часовник отново ще си остане механичен.”, обясни Ивайло Камаджиев.

Ще бъде монтирана и озвучителна система. Така, по празници Нови пазар ще се буди и заспива с патриотични песни. В проекта е включено и благоустрояване на околното пространство – с места за отдих и художествено осветление. Реставрацията на символа на града трябва да бъде завършена в срок до три месеца. В рамките на проекта, фирмата изпълнител осигурява и шест работни места за хора от региона.
∗ ∗ ∗

Източник: tvshumen.bg
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *