Започна почистване и възстановяване на военните паметници на територията на община Нови пазар

Военните паметници в Шуменско се почистват и освежават. Дейността е част от подготовката за честванията на Деня на Съединението и на Деня на независимостта.

Това съобщиха от Военното окръжие в областния град, което осъществява родолюбивата инициатива съвместно с десетте общински администрации в областта.
Вече са почистени паметници във Велики Преслав, в шуменския квартал “Дивдядово” и в села в Шуменско.

Предвидено е възстановяване на надписите и консервация на паметниците, изградени от варовиков камък. За част от тях – в общините Върбица, Смядово, Нови пазар, Венец, Никола Козлево и Хитрино, общинските администрации са кандидатствали за допълнително финансиране от Министерството на отбраната.По време на инициативата са открити военни паметници – във военното формирование в Смядово, в Нови пазар и в село Ветрище, които не са включени в регистъра на военните паметници в област Шумен.

След като бъдат почистени, паметниците ще бъдат фотографирани, а снимките – предоставени на областна комисия, с цел актуализация на електронния регистър на военните паметници в региона, допълват от Военното окръжие в Шумен.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *