Красива България Рибката ремонт

Започна изпълнението на проект „Красива България“ в Нови пазар

За това съобщи кметът г-н Георгиев, в официалната си фейсбук страница:

Уважаеми съграждани!

В ход е изпълнението на проекта „Красива България“, който ще бъде реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на труда и социалната политика в размер на 119 964 лв., и съфинансиран от Община Нови пазар в размер на 135 278 лева.

Ще бъде направена реконструкция и благоустрояване на част от площадното пространство пред паметника на Христо Ботев, около фонтан „Рибката“ и свързването им с входното пространство на читалищната сграда. Предвижда се фасадна реставрация на декоративните каменни пана на сградата, поставянето на фасадно осветление и ремонтни дейности в приемната зона на сградата. С проекта се предвиждат ремонтни дейности по пребоядисване на тавана и стените и почистване на стенописите във фоайето на читалищната сграда. По западната и южната фасади на сградата (ниските тела) ще се положи фасадно осветление, подчертаващо обемите на сградата и акцентиращо върху каменните декоративни пана по фасадите и.

Предвижда се подмяна на напуканата и асфалтова настилка около фонтана и алеите в близост с нова от бетонови павета с нови наклони и реконструкция на водосъбирателните решетки и система на площадното пространство „Рибката“. Ще се подмени стария фонтан с нов.
Около фонтана ще се разположат нови градински пейки, кошчета и парково осветление рамкиращо пространството.

По алеите свързващи „Рибката“ с околното пространство се предвижда изграждане на две рампи, осигуряващи достъпна среда към пешеходната зона и читалищната сградата.
Ще се реконструират нивата водещи до бюста на поета и революционер, по начин подчертаващи сакралността на зоната на подиума и даващи възможност за спазване на протокола при организация на честванията на героя.
Във високата част – подиума ще се оформят зони за официални лица, за оратор, за караул, място за разполагане на Вечен огън.

Запазва се част от гранитната настилка при паметника, като се реорганизира по начин оформящ пътека с добавяне на нови гранитни плочи от същия тип. Стъпалата в останалата част се предвиждат от гранитни плочи в друг цвят. Останалите части от настилката се предвиждат с каменни павета в светъл цвят.

Ще се оформят две зони с пейки в ниската зона до подиума от двете страни до линиите на пешеходно движение, осигуряващи свързаност на пространството с градската среда, но и ограничаващи зоната с подиума.

Предвижда се осветляване на бюста с парково осветлените монтирано скрито в настилката около постамента.
По протежение на пешеходното движение по главната улица „Оборище“ се предвижда ситуиране на четири точки за разполагане на възпоменателни паметници на видни граждани на града и общината. С проекта се определя местоположението и броя на отделните паметници, чието конкретно решение и визия ще са обект на самостоятелни инициативи и проекти.

Едни от първите паметници, които ще бъдат поставени в алеята ще са на известния режисьор и генерален директор на БНТ Хачо Бояджиев, също и на треньора легенда по вдигане на тежести Иван Абаджиев.

Осветлението на пространството е с индивидуални осветителни тела разположени в ниската част на зоната, акцентиращи върху поетичното наследство на героя. Изработката на трите тела, както и на съоръжението с Вечния огън, е от метал по индивидуална детайлна разработка по време на изпълнение.

Вечния огън се предвижда да се захранва от газова бутилка разполагаща се в специална шахта в тревната площ когато има чествания.
Ще се запази местоположението и капацитета за паркиране на територията на площадните пространства и сградата.

В проекта се предвижда незначителна намеса в зелената система на територията с възстановяване и прочистване на съществуващите замърсени тревни площи. Съществуващата дървесна растителност се запазва изцяло като изключение правят дървета в лошо състояние.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.