Сграда

Започва санирането за 341 домакинства в Нови пазар

Работата по 5 блока, одобрени за саниране по Националната програма за енергийна ефективност в Нови пазар, започва от днес.

Общата сума на дейностите е 5 139 770 лв. Жилищните сгради се намират на улица „Стефан Караджа 39, „Стефан Караджа“ 48, „Цар Освободител“ 16, „Чавдар Войвода“ 2 и „Бачо Киро“ 2.

Панелните блокове ще получат външна изолация и ПВЦ дограма, ще бъдат обновени покривите им и ще бъде поставена мълниезащитна система.
Именно покривът е най-важен за Илиян Николов.

Той живее на последния етаж на блока на ул. „Стефан Караджа“ и всички стаи имат течове от покрива.

Направих ремонт, обаче отвътре тече и всичко е съсипано, разказва той. Мъжът поема задачата да оглави сдружението на блока и започва да събира подписи, за да може да се кандидатства за безплатното саниране.
Почти всички бяха съгласни, защото се прави нещо хубаво, разказва той и допълва, че всички подписи са събрани за около месец. Домоуправителите и от 4-те входа обикалят 50-те апартамента, за да ги съберат.

Илиян сам е санирал своето жилище през 2007 година и открива подобрение и икономия.
Вече когато се запечати целия блок и се смени дограмата. Като се направят покривите, надяваме се да става още по-топло и по-сухо, казва той.
Мъжът посочва влагата в апартамента си и обяснява, че течът е стигнал до 3 етаж.
Очакванията на строителите са да успеят да завършат обектите за около 4 месеца. Те обаче започват в началото на есента и това тревожи живущите.

Кметът на Нови пазар Ивайло Камаджиев успокоява хората, че няма да се прави нищо, което да притеснява собствениците.
Всичко ще бъде стиковано и ако видим, че времето не позволява работа, тя ще се спре и ще се възобнови при по-добри условия, каза градоначалникът.

Той посочи, че стартът на санирането в Нови пазар се е проточил заради административни забавяния при служебното правителство.


Въпреки всичко администрацията направи всичко възможно, за да се справим, каза Камаджиев и отбеляза, че с това саниране 341 домакинства ще реализират икономии до 30%.
Той допълни, че работата по останалите 3 блока, допуснати за саниране, трябва да започне в най-кратки срокове.

Източник: dariknews.bg
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *