Занаятчии от село Зайчино ореше

Занаятчиите са сред нас, все още! (видео)

Те нямат дипломи за уменията си, но имат сърце и златни ръце, за това което създават.
Те не са научили занаята си от училище. Казват, че занаят не се учи, а се краде, но трябва да имаш душа за него!

Нека ви запознаем с двама занаятчии и една мила стопанка от село Зайчино ореше, община Нови пазар. При тях ни заведе кметът на селото, Ивалин Павлов.

Стефан Георгиев е на 90 години. Дълги години си е изкарвал прехраната като техник, но е овладял обработката на дървото и горещият метал. Покани ни в двора си, показа ни работилницата, инструментите и дори ни демонстрира подковаване на магаре. Завидни умения, бодър и силен дух, за натрупаните немалко години.

Бъчварството е сред занаятите, които се практикуват все по-малко. Един от последните занаятчии, който все още не изпуска чука от ръцете си и укротява дъските, за да се получи правилният дървен съд, е 83-годишният Христо Юнаков. Другата му дарба е да ремонтира или прави пчелни кошери. Покани екипа ни и ни показа неговият свят. Там няма чертежи, няма компютри и сложни машини, но има дух и мирис на минало.

Последно гостувахме на 93 годишната Станка Герова. Баба Станка не е занаятчия, но нейната дарба е откакто свят светува. Няма по-прекрасен мирис на току-що опечен хляб. Помагат и близките й, защото годините са си взели своето. Станахме свидетели на приготвянето на домашен хляб, така както тя го е правила, нейната майка и баба. Бяхме там от самото начало. Видяхме как се меси, изчакахме го да втаса, метнахме го да се изпече в предварително опалената камина. Казват, няма по-голям от хляба! Видяхме, помирисахме и кусахме със шарена сол и сирене! И го разбрахме!

Благодарим на домакините, които отвориха сърцата и домовете си. Благодарим и на кмета на село Зайчино ореше – Ивелин Павлов. Бъдете здрави, мили хора!

Разделихме се с усмивка и лека тъга, защото те са последните. Техният занаят не е предаден, младите нямат нужда от него, а и не се застояват на село.

Да, те са все още сред нас, но са последните!

Видео ТВ програма “Часът на Нови пазар”:

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *