Ходене боси и здравето

Заземяване чрез ходене с боси крака – защо и как?

Ходенето боси е нещо, което обикновено правим у дома. Но, има хора, които практикуват това всеки ден, навън, с цел да подобрят връзката си със земята и да насърчат здравето си. Простият акт на ходене бос предлага толкова много предимства, които често биват пренебрегвани от масовото общество, налагайки важността на носенето на обувки по всяко време.

Ходенето с боси крака доби популярност като „заземяване“, което от игрива тенденция постепенно се промени към научно изследвана практика с редица забележителни здравословни предимства, като увеличаване на антиоксидантите, намаляване на възпалението и подобряване на съня. Според д-р Меркола (Dr. Mercola), прекият контакт на краката с почвата, позволява на тялото да абсорбира отрицателни електрони през Земята, което помага за стабилизиране на ежедневния ритъм на кортизола и създаване на балансирана вътрешна биоелектрическа среда.

Първо, какво е заземяване?

„Заземяване“ е практика включваща ходене с боси крака по пръст, трева или пясък (т.е. всяка естествена повърхност). Така че, за да се възползвате от гореспоменатите предимства, може да се наложи да слезете от тротоара.

Ранните проучвания показват, че ползите за здравето идват от връзката между нашите тела и електроните в земята. Планетата има свой собствен естествен заряд и ние изглежда се справяме по-добре, когато сме в пряк контакт с нея.

Що се отнася за децата – когато прохождат и впоследствие често ходят боси, значително се подобрява баланса и осъзнаването на тялото им в пространството (проприорецепция). Напоследък, препоръките на все повече педиатри и ортопеди са да оставят прохождането да се случва естествено и без обувки, тъй като обувките могат да въздействат върху начина на натоварване на мускулите и костите в краката. С напредването на възрастта на детето обаче, все по-рядко оставаме децата си да ходят боси, с което те губят предимствата на ходенето с боси крака.

Ето защо привържениците на босото ходене и упражненията не носят обувки през целия ден и насърчават всички ни да оставим краката си свободни.

Какви са ползите от ходенето бос?

„Най-ясната полза от ходенето с боси крака е, че на теория, възстановява нашия „естествен“ модел на ходене и походка“, обяснява Dr. Jonathan Kaplan, ортопед в Hoag Orthopedic Institute, USA. Ако разгледате няколко различни чифта от съвременните и модерни обувки, ще видите, че много от тях имат доста плътна и масивна подложка. И макар тази подложка “тип възглавница” да прави обувки от този тип невероятно удобни за ходене, сертифицираният подиатър и ортопед Dr. Bruce Pinker твърди, че те могат да променят натоварването върху определени мускулни групи при ходене, които са важни за укрепването на тялото.

Други предимства на ходенето с боси крака включват:

по-добър контрол на позицията на стъпалото, когато допира земята;
подобряване на баланса, проприоцепцията и усещанията на тялото, което може да помогне за облекчаване на болката;
по-добра биомеханика на стъпалата, съответно на бедрата, коленете и таза;
поддържане на оптимален обхват на движение в ходилата и глезените, както и достатъчна сила и устойчивост в мускулите и сухожилията;
възстановяване на стъпалото от неудобни или неподходящи обувки, които могат да причинят мазоли, буниони или други деформации на краката;
подсилване на мускулите на краката, които поддържат долната част на гърба.

Има ли рискове при ходене и упражнения с боси крака?

Ходенето бос у дома е относително безопасно. Но когато се касае за навън, съществуват и редица рискове:

„Без подходяща сила в стъпалото, механиката на ходене се нарушава, като по този начин се увеличава рискаът от нараняване“, обяснява д-р Каплан. Това е от особена важност, когато започвате да практикувате ходене с боси крака, след като през по-голямата част от живота си сте ходили предимно с обувки.

Трябва да се има предвид и повърхността, по която се ходи. Макар това да е по-естествено и близко до природата, ходенето и тренирането с боси крака, ни прави по-уязвими на редица наранявания от терена (като груби или влажни повърхности, твърде горещи или студени, стъпване върху стъкло или други остри предмети на земята.

Също така, при босото ходене навън краката са изложени на по-голям брой замърсявания и патогени, което повишава риска от инфекции.

Хората с диабет винаги трябва да се консултират със своя лекар, преди да предприемат босо ходене, тъй като, наличието на периферна невропатия, прави долната част на краката и стъпалата им податлива на наранявания, коит могат да не бъдат забелязани веднага.

Как правилно да ходите и тренирате боси?

Да знаеш как да ходиш и да тренираш бос отнема изисква време, търпение и правилната информация. Така че, преди да изхвърлите обувките си и да се насочите към природния модел на ходене и упражненията, трябва да имате предвид няколко неща:

Започнете бавно. Трябва да имате търпение и да започнете с кратки 15 – 20 минутни разходки с боси крака. По този начин ще дадете възможност на краката и глезените да се адаптират към новите условия. Когато краката ви свикнат да ходят без обувки, можете постепенно да увеличите разстоянието и времето. Преустановете ходенето, ако почувствате болка или дискомфорт.

Първо изпробвайте на закрито. Преди да тръгнете с боси крака по тротоара, може би е добра идея да оставите босите си крака да свикнат с безопасните повърхности у дома.

Практика върху безопасни повърхности навън. След като овладеете домашното пространство, опитайте да ходите по външни повърхности, които са по-малко опасни, като тревна площ, площадки с гумено покритие, пясъчни плажове и трева.

Помислете за използването на леки обувки с тънка подметка. За да подпомогнете приспособяването на краката към босото ходене, е добре известно време да използвате обувки с много тънка подметка.

Експериментирайте с упражнения за баланс. Упражнения включващи стоене на един крак или повдигане на пръсти и бавно спускане надолу са изключително полезни за подобряване на баланса и координацията на тялото.

Опитайте дейност, които се практикуват с боси крака. Включете се в занимания и практики, които се изпълняват боси. Подходящи са йога, пилатес или бойни изкуства.

Не прибързвайте с натоварването. Не предприемайте натоварващи дейности като бягане с боси крака или туризъм изискват, докато не дадете достатъчно време за подготовка на краката си за тях.

Ако усетите болка в ходилата след почивка или при ходене, може да се наложи да се върнете към обувките си за известно време и да започнете отново, бавно, когато краката ви заздравеят.

Защо ходенето с боси крака е полезно?

В резултат на съвременния, модерен начин на живот сме загубили голяма част от връзката си с Майката Земя. Босото ходене е лесен и приятен начин да се върнем отново към контакта с природата и да се възползваме от ползите, които носи това.

Преглед, публикуван в Journal of Environmental and Public Health, разглежда редица изследвания, които подчертават как извличането на електрони от земята подобрява здравето.

Ходенето бос може да намали болката и възпаленията
В проучване дванадесет души спели на проводяща подматрачна подложка, която имитирала ефекта от съня директно на Земята в продължение на осем седмици поред. Първоначално всички участници се оплакали от болка, стрес и проблеми със съня. След тестовия период учените откриват значително намаляване на нивата на кортизол. Освен това всички участници съобщават, че техните болки, стрес и проблеми със съня или са били значително намалени, или са изчезнали изцяло.

Ходенето бос може да помогне за подобряване на съня
Друго проучване в PubMed разкрива, че заземяването влияе върху физиологичните процеси и предизвиква релаксация. В изданието The Journal of Alternative and Complementary Medicine също се съобщава, че хората, които са били изложени на заземяване имат по-добър сън през нощта в сравнение с тези, които не ходят редовно боси. Смята се, че заземяването стабилизира циркадните ритми. Може би това обяснява защо хората, прекарващи повече време сред природата спят по-добре през нощта.

Заземяването помага за възстановяване на редовните модели на сън и нулира биологичния часовник във всички нас. Замърсяването на околната среда, включително светлини, химикали и други фактори, силно повлиява режимът на сън и бодърстване, така че влизането в контакт с отрицателно заредените електрони на Земята може да допринесе изключително много за балансиране на циркадния ритъм на тяло и други биологични процеси.

Ходенето бос подсилва имунната система
В изчерпателен доклад, публикуван в Journal of Environmental and Public Health, изследователи установяват, че ходенето с боси крака може да намали броя на белите кръвни клетки и да увеличи броя на червените кръвни клетки, което показва положителен имунен отговор.

Ходенето бос може да намали риска от сърдечни заболявания
Според проучване, публикувано в Journal of Alternative and Complementary Medicine, заземяването увеличава повърхностния заряд на червените кръвни клетки. Това води до намаляване на слепването на клетките, което следователно намалява вискозитета на кръвта. Тъй като високият вискозитет е един от рисковите фактори за сърдечни заболявания, следователно ходенето бос намалява значително риска от сърдечни заболявания.

Ходенето бос регулира нервната система, намалява стреса и тревожността
Като цяло, времето сред природата значително помага за регулиране на емоциите и балансиране на нервната система. Осигуряването на пряк контакт между тялото и почвата намалява безпокойството и стреса още повече. Това е така, защото Земята носи отрицателен заряд, а ние – положителен заряд поради всички електромагнитни вълни, с които ежедневно контактуваме.

Ходенето бос може да намали тежестта на менструалните крампи
Тъй като заземяването намалява болката като цял, не е изненадващо, че ходенето с боси крака може да облекчи и менструалните спазми. В известен смисъл цялата болка, която изпитваме в тялото, първо започва в ума и се проявява като стрес, който може значително да повлияе на менструалните спазми. Излизането на открито и оставянето на краката боси прави чудеса за тялото, ума и душата.

Ходенето бос намалява мускулното напрежение
Пилотно проучване установило, че заземяването може да предотврати появата на мускулна треска след физически упражнения, така че това със сигурност може да се отнася за други ситуации, които причиняват напрежение в мускулите като работа на бюро през целия ден.

Ходенето бос увеличава енергията
Това е едно от най-популярните известни ползи от ходенето с боси крака сред природата. При прекия допир до природата човек улавя всяка честота излъчвана от нея, с което увеличава собствените си енергийни нива. Животът в съвременното общество определено е изтощаващ и стресиращ, така че не забравяйте да прекарате колкото се може повече време сред природата!

Редовното ходене, само половин час на ден, може да намали риска от рак, да подобри сърдечно-съдовото здраве и да помогне за управлението на теглото. В допълнение, пребиваването сред природата се оказа полезно за нашето благосъстояние, тъй като знаем, че има значителни ефекти за облекчаване на стреса.

Вярно е, че можем да получим много от тези предимства при упражнения, като използваме бягаща пътека в местния фитнес. Но без да сме на открито в естествена среда, можем да пропуснем много от ползите за психичното здраве, които се увеличават, когато прекарваме време сред природата.

Ходенето пеша е нежно, подхранващо и може да ни даде пространство, за разлика от бягането, което може да бъде твърде натоварващо и силно въздействащо. Освен това дори лека разходка може да освободи ендорфини и да ни помогне да пречистим ума.

В крайна сметка ходенето може да се превърне в нещо повече от просто упражнение; може да се превърне във форма на изцеление, премахване на стреса ни и заместване с благополучие на физическо и психическо ниво. Чрез ходене упражняваме мускулите и сърдечно-съдовата система, подобряваме психичното си здраве, намаляваме стреса и поддържаме цялостното си здраве. Събуването на обувките просто умножава тези предимства, като ни позволява да се синхронизираме с естествения електрически заряд на земята. На еволюционно ниво всичко има пълен смисъл: Еволюирахме близо до земята и едва сравнително наскоро бяхме толкова запалени да се отдалечим от природата.

Може би е време да направите крачка назад, разбира се, боси.

Източник: medpedia.framar.bg

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *