Заболелите от коронавируса COVID-19 в Китай вече са 76 936

В Китай заразените с коронавируса COVID-19 вече са 76 936, починалите са 2442, според официалната статистика на китайските власти. Излекувани са 22 888 души.

Към момента болните са 51 606 души, като 10 968 са в тежко състояние.

През последното денонощие са регистрирани 648 нови случая, починали са 97 души, 96 от които – в провинция Хубей.

В Китай според официалната статистка разпространението на болестта се забавя, по света обаче е трудно да се прогнозира развитието на ситуацията.

По-рано Световната здравна организация предупреди, че шансовете за справяне с разпространението на коронавируса COVID-19 бързо намаляват.

“Прозорецът на възможностите все още съществува, но се затваря. Трябва да се действа бързо, преди съвсем да се затвори.” – заяви шефът на СЗО Тедрос Адханом Гебреисус Гебреисус. По думите му, епидемията “все още може да се развие във всякаква посока”.

DW: Коронавирусът порази Италия

Коронавирусът се разпространява все повече и разпалва нови огнища и извън китайския град Ухан. За това алармират от Световната здравна организация. Италия даде първи две жертви на епидемията в Европа.

Двама души в Италия станаха жертва на новия коронавирус в рамките на няколко часа, те са първите европейци, починали от новата епидемия. Както информира италианският министър на здравеопазването Роберто Сперанца, първият починал е 78-годишен мъж. Той е бил откаран в болница в региона Венето преди седмица и половина със симптоми, несвързани с коронавируса. Същевременно агенция АНСА съобщи за жена от региона Ломбардия, която също е починала след зараза с коронавируса.

Властите в страната са загрижени от по-нататъшното разпространение на заболяването. Броят на случаите се увеличава, особено в Ломбардия. По официални данни в тази област са установени 15 души, заразени с патогена SARS-CoV-2, като никой от тези хора не е пътувал до Китай, до огнището на болестта.

В поне десет града в Северна Италия властите наредиха училищата, правителствените и други обществени сгради да бъдат незабавно затворени, за да се ограничат размерите на заразата. Здравните власти обявиха и, че хранителните магазини, баровете, дискотеките и спортните центрове в засегнатите райони също трябва да бъдат затворени поне за седмица. От тези мерки са засегнати около 50 000 души. Въпреки това италианският премиер Джузепе Конте заяви, че всичко е “под контрол”.

Овладяването на болестта още е възможно

В същото време Световната здравна организация излезе с обезпокоително съобщение: новият коронавирус се разпространява все повече и разпалва нови огнища и извън китайския град Ухан. Пекинска болница алармира за зачестяване на заразите. Затворите също се оказват развъдник за вируса с общо над 500 заболели. Само в женския затвор в Ухан са констатирани 230 случая. Властите в Китай до този момент докладват за около 75 000 заболели и 2 200 загинали вследствие на новата респираторна болест COVID-19. Извън Китай засега вирусът е засегнал около 1100 души в поне 25 други държави.

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус предупреди, че времето за овладяване на епидемията изтича. Ако светът сега не вземе “строги мерки” срещу вируса, той ще се изправи пред “сериозен проблем”. В същото време Гебрейсус заяви, че “все още сме във фаза, в която овладяването на болестта е възможно”.

Междувременно акостиралият край бреговете на Япония круизен кораб “Diamond Princess” може да се окаже мултипликатор на вируса: 600 от над 3700-те пътници и членове на екипажа са дали положителна проба за SARS-CoV-2. Вирусът е открит при няколко души едва след като им е било разрешено да напуснат двуседмичната карантина, така заразата е била пренесена в Австралия и Израел.

Четирима загинали в Иран

За смъртни случаи се съобщава и в иранския град Кум: четирима от 18-те заразени в Ислямската република, много от които живеят или са били в Кум, са починали. “Ситуацията е много тревожна”, обяви Тедрос Гебрейсус. Заразените вече са пренесли вируса от Иран в Канада и Ливан.

Страхувайки се от по-нататъшно разпространение на заразата, Ирак затвори границата си с Иран, а Кувейт също ограничи пътуванията. Засега от африканските страни няма нови съобщения, след като Египет отчете първия случай миналия уикенд. Континентът се счита за особено рисков за бързото разпространение на вируса поради недоброто здравеопазване и високата гъстота на населението в редица региони.

Източник: news.bg, DW

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *