Животът след смъртта? Не, няма начин!

Време е да се спре със спекулациите, наивните и лековерни хора на заслужават всичко това

Професорът по космология и физика в Калифорнийския институт Шон Карол (Sean Carroll) заяви пред Еxpress, че животът след смъртта е невъзможен поради физическите закони. Той е сигурен, че веднага след като спре да работи организмът, спира да работи и съзнанието.

Дали има живот след смъртта? Този въпрос си задава човечеството в продължение на векове, той е и централна тема във всички световни религии. Въпреки внушителния брой хора, убедени в съществуването на отвъдния живот, науката отрича всякакво възможно действие на човешкото съзнание след смъртта.

Доказателство за това представя и Шон Карол, който обяснява принципа на работата на човешкото съзнание. “Законите на физиката, които стоят в основата на всекидневния живот, са напълно разбрани”, твърди д-р Карол. Той казва, че за да има задгробен живот, съзнанието трябва да е нещо, което е напълно отделено от физическото ни тяло – а това не е така. По-скоро съзнанието на много основно ниво е серия от атоми и електрони, които по същество ни дават разума.

Всичко наоколо, а и целият живот на планетата се състои от прости движения на атоми и молекули. След смъртта на човек абсолютно цялата дейност на съзнанието като цяло престава да съществува и започва разлагането, в което няма място за мисловна активност.

“Твърденията, че някаква форма на съзнание продължава, след като нашите тела умрат и се разпаднат на съставните си атоми, са изправени пред едно огромно непреодолимо препятствие: законите на физиката, които стоят в основата на всекидневния живот и са напълно разбрани. Тези закони няма начин да позволят информацията, съхранена в нашия мозък, да устои, след като умрем” – обяснява д-р Карол.

За доказателство д-р Карол посочва Теорията на квантовото поле (QFT), според която всяка частица има свое уникално поле.

Ако животът продължава в някаква форма след смъртта, тестовете на квантовото поле биха разкрили “духови частици” и “духовни сили”. Д-р Карол пише в Scientific American: “Ако няма нищо друго освен атоми и известните ни сили, очевидно няма начин душата да оцелее след смъртта”, обяснява д-р Карол.

“В рамките на QFT не може да съществува нова колекция от “духови частици” и “духовни сили”, които да взаимодействат с нашите обикновени атоми, защото бихме ги открили в проведените експерименти”.

Вярата в живот след смъртта изисква физика извън стандартния модел. Най-важното е, че трябва тази “нова физика” да взаимодейства с атомите, които имаме”.

Ако съществува живот след смъртта, учените отдавна биха забелязали отклонения, които не съответстват на нормалното поведение на квантовите частици в околното пространство.

Какво се случва с тялото ни след смъртта?

След като издъхнем, сърцето ни спира да тупти. Това е свързано с редица събития, едно от които е, че започваме да изстиваме бързо и безвъзвратно. Тази фаза е известна като алгор мортис и е изчислено, че с всеки изминал час температурата на мъртвото тяло спада с 0,83 градуса по Целзий, докато се изравни с температурата на помещението, в което се намира то.

В същото време кръвта ни се застоява на едно място и започва да се съсирва. Ригор мортис, познато на български като вкочаняване, започва да протича от два до шест часа след смъртта.

Липсата на дихателни функции и кръвообращение води и до още нещо – клетките ни спират да получават кислород. Въпреки това те продължават да живеят в продължение на няколко минути (до няколко часа), отделяйки въглероден диоксид. И понеже въглеродният диоксид е киселинен, неговото натрупване допринася за възникването на процеси, които разяждат тялото отвътре-навън.

Така се стига до формирането на богата на хранителни вещества среда, която различните микроорганизми в организма ни приветстват с особено голям възторг. Панкреасът ни, например, е пълен с толкова много бактерии и ензими, че на практика се самоизяжда след смъртта. Под въздействието на тези събития тялото губи цвят, после позеленява, после полилавява е най-накрая почернява.

Хранейки се с тленните ни останки, бактериите отделят над 400 вида химикали газове, които са причина за пословичната миризма на леш. Сред тези вещества са фреонът (широко застъпен в производството на хладилна техника), бензенът (отровен разтворител, влизащ в състава на бензина и нефта), сярата (свързваме я с аромата на блато и развалени яйца), въглеродният тетрахлорид (наричан още тетрахлорметан, използвал се е в пожарогасителите и в химическото чистене, преди да се установи, че е отровен) и др. Отделянето на тези газове водят до характерно подуване на тялото, изцъкляне на очите и ред други нелицеприятни трансформации.
Седмица след смъртта кожата е толкова декомпозирана, че се разпада при допир. Месец след смъртта опадат косата, ноктите и зъбите. За тях дълго време се е смятало, че продължават да растат и след кончината на човек, но истината е, че постепенното отдръпване на изсъхналата кожа ги кара да изглеждат по-големи.

За щастие, в повечето случаи няма как да станем свидетели на всичко това, понеже в цивилизацията мъртвите тела или се съхраняват на хладно (което ограничава развитието на бактериите), или са отдавна погребани (кремирани и т.н.).

Рано или късно се стига до пълно изгниване на плътта и остава единствено скелетът. Още по-нататък протеинът, от който са направени костите, също се разгражда и след себе си оставяме единствено прах под формата на хидроксиапатит.

След всичко, казано дотук, можем да се успокоим с факта, че дълго след смъртта си продължаваме да бъдем полезни за природата. Или ако не сме били приживе, компенсираме след това. Тялото ни е източник на множество хранителни вещества за почвата и за обитаващите я видове. Умирайки, ние продължаваме пътя си като част от множество растения и животни и на практика никога не излизаме от вечния кръговрат на веществата във Вселената.

Източник: nauka.offnews.bg, inews.bg
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *