Торнадо Чехия

Жертви и много ранени от невиждано торнадо в Чехия (видео)

Около 150 души, включително деца, бяха ранени от торнадо и силен вятър в четвъртък в югоизточната част на Чехия, в южноморавския регион. Това съобщи пред репортери представителят на Обединената служба на спасителите и пожарникарите на Чешката република Хедвига Кропачкова.

“Регистрирахме 150 ранени, включително деца, в Южноморавския регион поради изключително силния порив на бурни ветрове и торнадо”, каза тя.

“Мога да потвърдя, че има жертви, но засега не знаем точния им брой”, лаконична беше Хедвига Кропачков.

Нейният колега Ярослав Микошка отбеляза, че селата Грушки, Лужице, Моравска Нова Вес и Микулчице са пострадали най-много от бедствието.

По предварителна информация на АФП най-малко петима души са загинали. Други 30 000 са били без ток. Силата на ветровете е била от 200 км/ч.

Спасителите съобщават, че общо седем селища в Южноморавския регион са били засегнати от торнадото. Хората са под руините на жилищни сгради, текат спасителни операции.

По-рано чешката телевизия съобщи, че торнадо частично е унищожило четири села в околностите на чешките градове Брецлав и Ходонин.

По-специално, според Марек Бабиш, главата на село Грушки, което има 1640 жители, торнадо е унищожило половината от това селище. “Останаха само стените на къщите, без покриви и прозорци. Църквата също остана без покрив и камбанария. Автомобили бяха хвърлени по вилите. Селското училище няма фасада и покрив. Вековните липи и смърч са изтръгнати от корените си. “, – посочи кметът.

Подобна картина се наблюдава в близкото село Лужице близо до град Ходонин, където също има ранени и напълно унищожени от жилищата на бедствия. Отбелязва се, че ураганният вятър е преобърнал автобуса, в резултат на инцидента са ранени четирима души. Старшината на село Моравска Нова Вес близо до град Бржецлав Марк Кошут също информира медиите за нанесените щети на стотици жилищни сгради.

Метеоролозите заявиха, че районите в югоизточната част на Чехия е имало условия за силно торнадо, което е изключително събитие в региона. В елиминирането на последствията от него участват спасители, пожарникари и полицаи. Представители на обединената служба на спасителите и пожарникарите на републиката предполагат, че хората могат да бъдат под руините на сгради в районите, засегнати от природното бедствие. Размерът на щетите се уточнява.

Първият вицепремиер и министър на вътрешните работи на Чешката република Ян Хамачек каза, че властите обсъждат план за включване на армията в работа за премахване на последиците от торнадото. “Всеки, който има ръце и крака, отива там. Вече се водят дискусии относно насоките да се помогне на региона от въоръжените сили”, подчерта той.

Източник: news.bg

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *