Ето най-големите опасности през 2018

Кои са най-реалните заплахи пред човечеството? Ето класацията, съставена от експерти в света на икономиката, политиката, науката и обществения живот. Въпросите са им били зададени от Световния икономически форум в Давос.

Промените в климата на Земята
Преди година т. нар. Global Risk Report предупреждаваше за рисковете, свързани с непредсказуемата политика на новия американски президент Тръмп и за последиците от Брекзита. Като глобален риск № 1 експертите на Световния икономически форум сега посочват климатичните промени и екстремните ситуации, предизвикани от тях. На снимката: последиците от урагана “Ирма”.

Природни катаклизми, кибератаки, кражби на лични данни
Следват природните катаклизми – земетресения, вулканични изригвания, земни свлачища, цунами, бури и наводнения, като това в Джакарта, което се вижда на снимката. Сред първите пет най-сериозни глобални рискове се нареждат още кибератаките, както и кражбите и измамите с лични данни.

Промени в бъдещия живот на хората
Климатичните промени и природните бедствия заемат през тази година доминиращо място в класацията на най-вероятните опасности, застрашаващи човечеството. Включително и по отношение на отражението, което те биха имали над живота на хората през следващите 10 години. На снимката: спасители помагат на пострадали от свлачища в Бангладеш, причинени от проливни дъждове.

Оръжията за масово поразяване
Сред глобалните рискове с най-голямо въздействие през идните десет години експертите посочват на първо място оръжията за масово унищожение. Развитието на технологиите може да предизвика международни кризи и да причини огромни разрушения, се казва в Global Risk Report. На снимката: протест на активисти с маски на Тръмп и Ким Чен-ун пред американското посолство в Берлин.

Най-вероятните бъдещи заплахи
Капризите на времето и природните катастрофи са не само най-актуалната в момента заплаха, но са поставени на второ и трето място и в списъка на най-сериозните рискове в близкото и по-далечно бъдеще. Преди тях експертите нареждат само заплахите, свързани с промените в климата на Земята.

Недостиг на питейна вода
Не по-малко страшни са последиците от периодичните засушавания. На Земята има все по-малко запаси от прясна питейна вода – с катастрофални последици не само за здравето на хората, но и за икономиките и земеделието.

Кризи в икономиката
Както и предната година, през 2018 експертите не виждат сериозни рискове, свързани със световната икономика. След финансовата криза от 2008 тези рискове постоянно ни съпътстваха, предизвиквайки сътресения на борсите, фискални кризи или забавяне на ръста в Китай. Същите рискове продължават да съществуват, но вече не са толкова опасни, колкото преди няколко години.

Източник: DW
Автор: Инса Вреде
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *