Ето защо да си ядем сополите и гризем ноктите

Ако искате вярвайте, но бъркането в носа е полезно, тъй като повишава имунната ви система, твърдят канадски учени.

За ужас на родителите, голяма част от децата имат навика да си бъркат в носа. И докато усвояването на този навик е много лесно, то отучването струва много нерви и разправии с малчуганите.

Но любопитно проучване на група канадски учени представя теорията, че всъщност „похапването“ на секретите от носа води до естествено повишаване на имунитета.

Механизмът на подобна нелогична реакция е следният – чрез „консумацията“ на секрети от носната лигавица организмът бива атакуван от малко количество микроби, които не нанасят вреда.

Колкото и странна да е тази теория, тя продължава и потвърждава предишни проучвания, които показват, че прекалената хигиена води до масовото развитие на алергии и автоимунни заболявания. Обяснението на специалистите се крие в това, че според тях имунната система на човека притежава „памет“, а нашето съвършено тяло има цял „списък“ от всички микроби, с които се е сблъсквал. Веднъж срещнала се с „врага“ имунната система си изгражда защита и при повторна среща съумява да освободи лимфоцити, които унищожават враждебните микроби.

Според учените, гризането на ноктите има същият ефект, разбира се, когато ръцете не са много мръсни.

Тъй, че смело си ровете в носа и си гризкайте ноктенцата. Да ви е сладко!

Източник: jilo.bg
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *