Епидемията затихва, но нищо още не е свършило, още един заразен в Шумен

Епидемията затихва, но нищо още не е свършило, заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му отпускането на мерките бързо би довело до появата на нови клъстери на заразата от COVID- 19 у нас. Той обясни огнището на болестта в Сърница със събирането на много хора заради мюсюлманските празници.

„Вече 10 души заразяват от 8 до 5 души, значи вървим надолу с разпространението на инфекцията. Когато ни запитаха къде е Адът, още март месец казахме, че пикът ще е средата или третата третина на април, точно така се случи, но Адът не беше в цялата страна и Адът не беше във всички болници, Адът беше в дадени области“, каза проф. Кантарджиев пред БНТ.

Той даде пример с област Видин, където голяма част от лекарския персонал се разболя, което сериозно намали капацитета на болницата. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести: „Тогава министърът на здравеопазването разпореди болницата в Монтана, във Враца, в Лом, Окръжна болница „Св. Анна“ в София приеха голяма част от тези болни в една областна болница Видин. Ако беше станало във всички болници, къде щяхме да ги караме.

Още един заразен с covid -19 в Шумен

Един новозаразен с COVD -19 в Шумен и 41 нов случая  на коронавирус у нас за последното денонощие. Направени са 1196 PCR теста. Това показват данните в Единния информационен портал за коронавируса в България.

Издирвам кой е този случай. Към момента на територията на област Шумен, освен настатененият пациент в инфекционзно отделение други болни няма. В момента проверяваме в информационната система дали това не е пациент с шуменски адрес, който да е настанен в някоя от болниците в страната. Проучваме го“, съобщава за  Шумен Онлайн директорът на РЗИ Шумен д-р Пепа Калоянова.

В момента, в който получим повече информация, ще съобщим на медиите в Шумен. Изисква се време да проверим в системата“, допълни д-р Калоянова.

Разпределението по области е, както следва:

Шумен – 1;
Благоевград – 1;
Бургас – 1;
Враца – 2;
Габрово – 1;
Кърджали – 2;
Пазарджик – 2;
Плевен – 1;
Разград – 3;
Сливен – 6;
София област – 7;
София – 13;
Ямбол – 1.

Заболелите у нас са общо 2 668 души, а излекуваните са 1 528 души.

За последното денонощие има един нов случай на починал с коронавирус. Така общият брой на починалите става 160.

Последният смъртен случай, регистриран към 5 юни, е на 60-годишен мъж от Пазарджик, хоспитализиран в УМБАЛ „Свети Георги“, гр. Пловдив. Няма информация пациентът да е имал придружаващи заболявания.

Излекуваните в последните 24 часа са 138, а 147 са хоспитализирани, 12 от тях са в интензивни отделения.

Източник: dnews, infoshumen

Facebook коментари
Твоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Avatar

РЕКЛАМА, ОНЛАЙН МАГАЗИН, ТВОЯ РЕКЛАМНА СТРАНИЦА


Новото поколение продуктова реклама - 2020!


Изработка на рекламна страница, онлайн магазин или банер реклама - ние сме вашият партньор.